Burger s trhaným masem, coleslaw a chipotle dip

Burger s trhaným masem, coleslaw a chipotle dip

Pokud hledáte nějaký recept na party, piknik nebo jen tak pro chuť, sáhněte po šťavnatém a lehce pálivém burgeru. A nezapomeňte ho sníst někde venku, na stojáka!

Tento způsob street foodu si nechám líbit i na podzim. Kdy jindy taky zužitkovat levné zelí, mrkev a jablka do oblíbeného salátu coleslaw? Když k tomu přidáte trhané maso a trošku pálivé omáčky, je to něco, na co jen tak nezapomenete vy, ani vaše přizvané okolí. A nemusíte kvůli tomu ani jezdit do Států…

Burger s trhaným masem

4 porce

Příprava: 8 hodin pečení + 10 hodin na odležení masa

Co na trhané maso?

800 g vepřového masa vcelku (plec nebo ramínko)

2 lžíce sušené cibule

2 lžíce soli

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička sladké papriky

1 lžička semínek koriandru

1 lžička sušeného česneku

1 lžička kmínu

½ lžičky kajenského pepře

½ lžičky pepře

Co na coleslaw?

½ menšího zelí

sůl

1 mrkev

½ jablka

200 g majonézy

100 ml bílého jogurtu

pepř

cukr a šťáva z citronu na dochucení

Co na chipotle dip

150 g majonézy

100 g bílého jogurtu

½ chipotle in adobo (asi 100 g)

2 lžíce brusinkového džemu nebo kompotu

2 lžíce kondenzovaného (slazeného) mléka

šťáva z citronu a třtinový cukr na dochucení

sůl a pepř

A bez čeho by nebyl burger burgerem?

4 bulky na burger (má je například Makro nebo Pekárna Kabát)

Jak na to?

  1. V hmoždíři nadrť směs koření, cibule, česneku a cukru. Suchou směs vpracuj do celého masa a promasíruj ho. Přendej do pekáče, uzavři potravinářskou fólií a nech v chladu na 10 hodin odpočinout.
  2. Až si maso odpočine, předehřej troubu na 120°C. Poté odeber vypuštěnou šťávu a dej si ji stranou, bude se ti hodit na finální podlévání. Maso přiklop a peč asi 8 hodin. Podle potřeby podlévej šťávou. Měkké maso natrhej v trošce šťávy vidličkami a nech ještě v troubě prohřát, asi na 10 minut.
  3. Připrav si coleslaw. Ze zelí odstraň košťál a nakrouhej ho na tenké nudličky. Přendej do mísy, zlehka prosol, promíchej, uzavři potravinářskou fólií a nech 40 minut v chladu odpočívat.
  4. Poté zelí vyždímej, přidej k němu nastrouhanou mrkev, jablko a vše promíchej. Vmíchej majonézu, jogurt, opepři a dochuť cukrem a šťávou z citronu.
  5. Nyní je na řadě chipotle dip. Smíchej majonézu s jogurtem, chipotle omáčkou a brusinkovým džemem nebo kompotem. Pokud nechceš mít v dipu kousky, omáčku rozmixuj. Nakonec zjemni kondenzovaným mlékem a dochuť šťávou z citronu, cukrem, osol a opepři.
  6. Bulky na burger rozkroj a ogriluj vnitřní strany. Potři je chipotle dipem. Pak vlož na spodní díl natrhané maso, na něj rozděl coleslaw a přiklop. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *