Jak na retro citronovou Babetu

Vzpomínáte si na citronovou buchtu, které se ještě dodnes říká Babeta? Je nadýchaná, vláčná a voňavá. Hodí se na podzimní posezení u čaje, ale i na svačinu do školy…

Právě teď a právě tady další jednoduchý recept na koláč, který zvládnou vaše děti i vy, když nemáte moc času a potřebujete upéct ze surovin „co dům dá“. Tahle Babeta musí vonět i chutnat po citronu, to je základ, ale můžete si ho zpestřit i zázvorem. Vlastně, co si budeme nalhávat, jestli stejně jako já teď ujíždíte na zázvorovém čaji, pak přesně tohle bude něco pro vás!

P.S. Pro mě je v současné době největší úlet zázvorový čaj z Costa Coffee, je plný čerstvého zázvoru, citronů, dostanete k němu med a co největší kelímek, když chcete. A zkuste si k němu dát citronový muffin, tam ta šťáva doslova teče.

 

Citronový koláč Babeta

1 hluboký plech do trouby

příprava: 60 minut

 

Co na citronovou babetu?

4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

1 ½ hrnku cukru (může být krupicový, ale já mám raději třtinový)

kůra z 1 citronu

šťáva ze 2 citronů

zkus přidat i trošku propasírovaného zázvoru

250 ml plnotučného mléka

2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

100 ml oleje (např. řepkového) + na vymazání plech

moučkový cukr na posypání

 

Jak na to?

  1. Odděl žloutky od bílků. Žloutky s cukrem, kůrou a šťávou z citronu utři v robotu. Přidej propasírovaný zázvor (nebo taky ne) a plnotučné mléko. Vyšlehej.
  2. Poté postupně přidávej mouku, prášek do pečiva a nakonec zlehka vmíchej olej. Z bílků vyšlehej sníh. A ten pak opravdu zlehka zapracuj do těsta.
  3. Plech vymaž olejem a vysyp moukou. Předehřej troubu na 170°C. Na plech rovnoměrně rozlij těsto. Peč dozlatova, asi 40 minut. Vyndej na mřížku, nech trošku vychladnout a pak zasyp moučkovým cukrem.

 

 

 

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *