Podzimní koláč z jablek a nadýchaného sněhu

O víkendu peču s chutí, protože mám na to čas. Obvykle vstanu dřív, i když můžu spát a začnu vymýšlet. Protáhne se to až do oběda, ale to nevadí. Protože pak už přichází ten správný čas na kafe a něco sladkého.

Když přijde podzim a všude na zahradě jsou spadaná jablka, začnu mít chuť zažít víc, přesněji chuť upéct koláč. A který to bude se odvíjí nejen od ingrediencí, co dům dá, ale také od toho, co jsem ještě nezkoušela. Tento recept jsem dostala jako tip od maminky. Upekla jsem ho ve své chytré troubě (ano, máme Electrolux, která umí péct v páře) a přinesla na rodinou oslavu (hodně z nás slaví v říjnu). Nechci se chválit, nejenže je jablečný koláč se sněhovou pokrývkou moc dobrý, ale taky vypadá neskutečně dobře! Tak moc, že ho můžete použít i na oslavu narozenin…

Jablečný koláč se sněhem

Forma o Ø 28 cm

Příprava: 1,5 hodiny

 

Co na těsto?

160 g hladké mouky

½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

50 g moučkového cukru

100 g studeného másla + na vymazání formy

2 žloutky

 

Co na náplň?

6-8 sladších menších jablek

třtinový cukr podle chuti (já dávám 3-4 lžíce)

mletá skořice

 

Co na sníh?

4 bílky

100 g moučkového cukru

 

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Na vále nebo pracovní ploše rukama propracuj hladké těsto z mouky, prášku do pečiva, moučkového cukru, studeného nakrájeného másla a žloutků. Těsto dej do mikroténového sáčku a nech v ledničce na 30 minut odpočinout.
  2. Mezitím zbav jablka jádřince a nakrájej je i se slupkou na menší kousky. Přendej je do mísy a smíchej s cukrem a skořicí. Nech chvilku odpočinout.
  3. Vyšlehej sníh z bílků a cukru, musí být pevný, nesmí téct. Těsto vyválej, buď na pomoučněném válu nebo pomocí pečicího papíru na kruh o větším průměru než je forma. Troubu předehřej na 180°C.
  4. Vyválené těsto přendej do máslem vymazané formy, musí být i po okrajích. Vidličkou zlehka propíchej dno. Korpus peč při 180°C lehce dozlatova, asi 15 minut. Nemusí být zatížené fazolemi.
  5. Vyndej předpečený korpus, navrch rozděl jablka s cukrem a skořicí. Pokud jablka pustí šťávu, tak ji slij, protože korpus by byl moc vlhký.
  6. Nakonec zlehka koláč ozdob sněhem. Sniž teplotu trouby na 170°C a peč do zlatova asi 25 minut. Podávej vychladlé.

 

 

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *