Český retro zákusek: Punčový dort od Sugar Mama

Český retro zákusek: Punčový dort od Sugar Mama

Že se vám punčák zdá jako úkol pro superhrdinku? Pak si pozvěte jako my Dašku Sugar Mama. Tahle naše kamarádka a cukrářka ví, jak na to. Podle jejího receptu ho doma upečete i vy!

Nebo my! A k tomu máme jeden takový příběh šitý pro Slepičárnu. Daška, když přijede do Prahy, občas ji máme z neděle do pondělí jen sami pro sebe. To pak mluvíme o životě, popíjíme víno a sledujeme naše oblíbence na Instagramu. Třeba Báru Strýcovou, ano tu Báru, tu tenistku, co občas mluví sprostě, ale do míče „pinká“ jako paní od pána Boha a navíc miluje domácí pečení. A obě nás sleduje a fandí a my zase fandíme jí.

A tak jsme ji jednou takhle po neděli napsaly a Bára opravdu dorazila a dala si s námi hned dva recepty. Jako první přišel na řadu punčový dort, což je vlastně takový pan „Mokráč“ mezi dezerty. Je doslova nacucaný tuzemákem (páč rumem se už říkat ani psát nesmí, když není třtinový) a je neskutečně sladký a barevný a tudíž ani není zrovna moc zdraví. Ale kolikrát do roka ho upečete? Nebo prostě jen sníte? A pak většinou už jen vzpomínáte, kdy to naposledy bylo…

Druhý recept, na který si ještě budete muset počkat, jsou Indiánci. Další sladká retro bomba, co vypadá jako vánoční stromeček a zalepí se vám o něj pusa. Těžko říct, odkud ten název pochází, ale už teď vám můžu za Slepičárnu, Sugar Mama i Báru Strýcovou (a naši kameramanku Jarmilu) slíbit, že to bude sranda a že to bude brzy!

Ale teď už na punčák a jak to vypadalo během pečení? 

Punčový dort

2x forma o Ø 20 cm (10-12 porcí)

Příprava: 1,5 hodiny + chlazení přes noc + 1 hodina chlazení polevy

 

Co na těsto?

8 vajec (zvlášť bílky a žloutky)

250 g krystalového cukru

220 g polohrubé mouky

1/2 lžičky kypřícího prášku

7 lžic teplé vody

červené a žluté barvivo

rybízová marmeláda

 

Co na namáčení?

50 ml tuzemáku nebo punče

300 ml horké vody

120 g moučkového cukru

 

Co na polevu?

270 g moučkového cukru

4 lžíce horké vody

1 lžíce citrónové šťávy

1 lžíce oleje

rozpuštěna čokoláda

 

Jak na to?

  1. Žloutky, cukr a vodu vyšlehej do nadýchané pěny. Bílky vyšlehej v pevný sníh a postupně spoj s moukou a kypřicím práškem. Těsto rozděl na dvě poloviny. První polovinu těsta vlij do formy vyložené pečicím papírem a peč v předehřáté troubě při 175°C asi 20 minut. Nech vychladnout a vodorovně rozkroj na polovinu. Potři marmeládou.
  2. Druhou část těsta rozděl na dvě poloviny. Jednu polovinu obarvi růžovou a druhou polovinu žlutou potravinářskou barvou. Každou polovinu těsta lij vždy z jedné vnější strany do formy vyložené pečicím papírem. V polovině se spojí. Peč při 175°C asi 20 minut.
  3. Barevný korpus nech vychladnout a opět rozřízni vodorovně napůl. Z každé poloviny barevného piškotu vykroj dva kruhy. Zůstane menší kolečko uprostřed a dva kruhy. Vše ještě rozřízni do kříže.
  4. Vezmi kulatou dortovou formu, ve které se piškot pekl. Úplně dolů dej světlý piškot potřený marmeládou. Vzniklé výseče namáčej do připravené rumové lázně. Moc nemáčej a nech pořádně nasáknout. Barevně mezi sebou výseče střídej a pokládej na světlý korpus.
  5. Stejný postup zopakuj i s druhým barevným korpusem, kde opět střídej podle barev. Ve výsledku ti vznikne pěkný šachovnicový vzor. Na závěr přiklop světlým korpusem potřeným marmeládou. Rukama lehce přitlač a přikryj pečicím papírem a dortovým dnem z druhé formy nech zatížené. Dej do ledničky vychladit do druhého dne.
  6. Na polevu rozmíchej cukr ve vodě, přidej šťávu z citronu a přelij dort. Ve vodní lázni rozpusť čokoládu, nařeď ji olejem, aby více tekla, přendej ji do sáčku, ustřihni menší roh a do kola ozdob polevu na dortu. Za pomocí špejle ozdob. Nech vychladit.

P.S. Za video děkujeme nejšikovnější Jarmile (Sweet), která ho nejen, že natočila a sestříhala, ale přinesla nám tu nejlibovější veganskou čokoládovou pěnu s rakytníkem. Prý na něm doma jeli už od dětství…

5 Comments
  1. Úplně jsem na něj dostala chuť 🙂
    Akorát minimálně body návodu 3. a 4. by si zasloužily obrázek (výřez a sklad). A jaká marmeláda je nejvhodnější? Děkuji.

  2. Vypadá nádherně , ale video by chtělo udělat i průřezy celým pečením. Pro nás hůře chápající. Děkuji

    1. Dobrý den, chápeme, je to složitější, bohužel video jsme tenkrát dělali čistě „náladové“. Ale kdo ví, třeba to ještě dotočíme. Děkujeme za podněty…

    1. Dobrý den, Míšo, bohužel video krok za krokem zatím na Slepičárně neděláme. Víme, že zrovna punčák není vůbec jednoduchý, ale zkuste jít v postupu pěkně bod po bodu:-( Děkujeme za pochopení

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *