Máslové perníkové sušenky pro zimní dny

Nevím, jak to máte s máslem vy, já ho dál kupuju. Proč? Protože je to ingredience, bez které se jen tak při pečení neobejdu, když jde o sušenky.

Baví vaše děti perníčky? Pak si zamilují i tyhle jednoduché sušenky. Těsto zvládnou připravit levou zadní a co je na tom celém nejlepší, je to razítkování. Zvlášť, když budete mít kovové z HM home. Nelepí se a dělá vločky… A teď už jen vážně. Perníkové těsto. Pokud chcete péct něco, co se dá hned sníst a nemusíte to nechávat uležet jako třeba právě perníčky, pak vyzkoušejte tyhle sušenky. Můžete těsto i vyválet a vykrajovat libovolné tvary a nakonec je ozdobit klasickou bílkovou polevou. Můžete do nich udělat dírky před pečením a pověsit si je jako dekoraci. Je tolik možností a večery jsou dlouhé!

 

Perníkové sušenky s kokosem

Na 4 plechy

Příprava: 60 minut + 1 noc na odležení těsta

 

Co na sušenky?

250 g změklého másla

1 bio vanilkový cukr

140 g třtinového cukru

1 vejce

1 lžíce medu

350 g hladce namleté špaldové mouky (já používám Babiččinu volbu)

1 vrchovatá lžíce holandského kakaa

špetka soli

1 lžička koření do perníku (mletá skořice, badyán, hřebíček)

2 lžíce strouhaného kokosu

 

Jak na to?

  1. Utři máslo s cukry do krému, pak přidej vejce a nakonec zapracuj i med. Postupně vmíchej mouku, kakao, přidej sůl, koření do perníku a menší část kokosu. Zbytek si nech na posypání. Vypracuj hladké těsto, rozděl ho na dvě poloviny a dej je do svačinového sáčku přes noc odpočinout do ledničky.
  2. Druhý den vyndej nejdříve první část těsta, ještě studené ho trošku rukama propracuj a odlupuj menší kousky těsta, v dlani ušoulej kuličku, průměr asi 3 cm. Tu zatlač razítkem na sušenky a přendej na plech vyložený pečicím papírem. Tak pokračuj dál.
  3. Jakmile budeš mít plech plný, nech mezi sušenkami místo, tak ho dej ještě na 15 minut do chladu odpočinout. Sušenky si zachovají tvar. Mezitím pokračuj s druhou částí těsta, opakuj postup. předehřej horkovzdušnou troubu na 160°C, na klasické pečení ji zvyš na 170°C.
  4. Sušenky peč asi 10 až 15 minut, jakmile okraje zezlátnou, ven s nimi z trouby na rošt a můžeš je zasypat zbývajícím kokosem. Nech je trošku vychladnout a teprve pak sněz.

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *