Máslové perníkové sušenky pro zimní dny

Máslové perníkové sušenky pro zimní dny

Nevím, jak to máte s máslem vy, já ho dál kupuju. Proč? Protože je to ingredience, bez které se jen tak při pečení neobejdu, když jde o sušenky.

Baví vaše děti perníčky? Pak si zamilují i tyhle jednoduché sušenky. Těsto zvládnou připravit levou zadní. A na tom celém nejlepší, je to razítkování. Pokud chcete péct něco, co se dá hned sníst a nemusíte to nechávat uležet jako třeba právě perníčky, pak vyzkoušejte tyhle máslové perníkové sušenky. Můžete těsto i vyválet a vykrajovat libovolné tvary, a nakonec je ozdobit klasickou bílkovou polevou. Můžete do nich udělat dírky před pečením a pověsit si je jako dekoraci. Je tolik možností a večery jsou dlouhé!

 

Máslové perníkové sušenky s kokosem

na 4 plechy

příprava: 60 minut + 1 noc na odležení těsta

 

Co na sušenky?

250 g změklého másla

1 bio vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího)

140 g třtinového cukru

1 vejce

1 lžíce medu

350 g hladce namleté špaldové mouky (já používám Babiččinu volbu)

1 vrchovatá lžíce holandského kakaa

špetka soli

1 lžička koření do perníku (mletá skořice, badyán, hřebíček); naše domácí najdeš tady

2 lžíce strouhaného kokosu

Jak na to?

  1. Utři máslo s cukry do krému, pak přidej vejce, a nakonec zapracuj i med. Postupně vmíchej mouku, kakao, přidej sůl, koření do perníku a menší část kokosu. Zbytek si nech na posypání. Vypracuj hladké těsto, rozděl ho na dvě poloviny a dej je do svačinového sáčku přes noc odpočinout do ledničky.
  2. Druhý den vyndej nejdříve první část těsta, ještě studené ho trošku rukama propracuj a odděluj menší kousky těsta, v dlani ušoulej kuličku, průměr asi 3 cm. Tu zatlač razítkem na sušenky a přendej na plech vyložený pečicím papírem. Stejně postupuj do té doby, než spotřebuješ všechno těsto. Mezi sušenkami nech místo, trošku nabydou.
  3. Troubu předehřej na 170°C. Sušenky na plechu dej do chladu na 15 minut odpočinout, zachovají si tvar. Mezitím pokračuj s druhou částí těsta, opakuj postup.
  4. Sušenky peč asi 10 až 15 minut, jakmile okraje zezlátnou, ven s nimi z trouby na rošt a můžeš je zasypat zbývajícím kokosem. Nech je trošku vychladnout a teprve poté sněz nebo je dej do krabičky, převaž mašlí a použij jako jedlý dárek.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *