Vanilkové rohlíčky s mandlemi pro začátečníky

Je čas na vánoční cukroví! Je čas si přiznat, že vanilkových rohlíčků není nikdy dost. Pojďte zkusit tyhle mandlové, jsou křehké, pečené v páře a díky špaldové mouce jsou i o něco zdravější…

Já se vždycky bála, že se mi rohlíčky budou lámat. Moje máma dělá takové ty klasické, drobné a vždycky drží tvar! Prostě jsou to léta praxe a potu, jak já říkám. Jenže jsem to nevzdala, dělám je trošku tlustší, pracuju zásadně s máslem, hera mi v tomhle případě fakt nepomůže. A doplňuju to jemně nasekanými ořechy a jemně namletou celozrnnou moukou, tu špaldovou jen tak nepoznáte a navíc má lehce oříškovou chuť. A jestli máte s námi při pečení chuť zažít víc, tak se nebojte přidat do těsta i nastrouhanou kůru z limetky.

 

Mandlové vanilkové rohlíčky

Na 2 plechy

Příprava: 30 minut + odležení

 

Co na rohlíčky?

200 g hladké mouky

80 g jemně namleté celozrnné špaldové mouky

220 g másla pokojové teploty

100 g moučkového cukru + na obalení

semínka z vanilkového lusku

120 g namletých mandlí

 

Jak na to?

  1. Prosej obě mouky do mísy, přidej změklé máslo, cukr, semínka z vanilkového lusku a vypracuj „drobenkové“ těsto. Poté do něj ještě zapracuj jemně namleté mandle. Vypracuj hladké těsto, přendej ho do potravinářského sáčku a nech přes noc v chladu odpočinout.
  2. Odpočinuté těsto vyválej na válečky o průměru asi 2 cm (můžou být i větší, když budeš mít strach, že by se ti lámaly) a rozkrájej je na 1 cm velké dílky. Z nich v dlaních vyválejte vždy malý váleček, a z něj pak ohni rohlíček.
  3. Rohlíčky přendej na plech vyložený pečicím papírem a pečte je (ideálně v páře) v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut. Pokud nemáš chytrou troubu jako my (máme Electrolux), pak stačí dát rendlík s vodou na dno trouby. Rohlíčky budou ještě křehčí! Že jsou hotové poznáš tak, že se nelepí k papíru a zlehka zrůžoví.
  4. Lehce zchladlé rohlíčky obal v moučkovém cukru. Přendej je do krabice od bot a nech je alespoň 14 dní rozležet v chladu.

 

 

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *