Paštika s brusinkami jako jedlý dárek na Vánoce

Paštika s brusinkami jako jedlý dárek na Vánoce

Přemýšlíte nad jedlým dárkem pod stromeček, který by udělal radost mužské, ale i ženské části rodiny? Řešíte, co dát kamarádům? Pak pro vás máme zaručený tip! Kuřecí paštiku s brusinkami.

Letos budou jedlé dárky slané. Drůbeží. Paštikové. Tak jak je máme my a Jiří Hilgart (můžete znát z MasterChef Česko, šéfredaktor časopisu F.O.O.D.) nejraději. A pěkně s brusinkami, protože ty k Vánocům patří. Nejlepší na tom celém je, že příprava a vaření netrvá dlouho. Takže když se do paštiky pustíte večer, máte do rána všechno nachystané a Ježíšek může přijít. V mezičase si upečte i rohlíky a rovnou otestujte paštiku!

 

 

P.S. Video je přístupné dospělým a dětem nad 16 let. Nikomu se během natáčení nic nestalo, ani domácím mazlíčkům. A všechny nehty zůstaly tam, kde mají být, na prstech.

 

Kuřecí paštika s brusinkami

10-12 porcí

příprava: 60 minut + chladnutí

Co na brusinkový džem?

250 g čerstvých kanadských brusinek

100 g třtinového cukr nebo podle chuti

2 pomeranče

200 ml pomerančového džusu

1–2 tobolky skořice

2 hvězdičky badyánu

med na dochucení

1 g kyseliny citronové

pektin podle návodu na obalu

Jak na to?

  1. Nejdřív si připrav brusinkový džem. Přendej brusinky na teflonovou pánev, zasyp je cukrem a nech je „rozpuknout“, vypustí šťávu. Sem tam promíchej, až změknou, přidej segmenty z pomerančů (vykrájej dužiny, nesmí tam být slupka). Zalij džusem, přidej skořici, badyán a rozvař brusinky. Podle potřeby pak už jen podlévej vodou.
  2. Nakonec k brusinkám vmíchej kyselinu citronovou, pektin (podle návodu na obalu), dochuť medem. Vyndej skořici a badyán.

 

Co na kuřecí paštiku?

40 g sušených brusinek

200 ml portského vína

1 tobolka skořice

1 hvězdička badyánu

40 g mandlí (loupaných)

200 g anglické slaniny

1 cibule

4 stroužky česneku

200 g mletého vepřového masa

400 g kuřecích jater

2 bobkové listy

5 kuliček nového koření

2 másla

sůl a pepř

cukr nebo med na doslazení

brusinkový džem (recept najdeš výše)

Jak na to?

  1. Brusinky na paštiku maceruj krátce v 50 ml portského vína, přidej celou skořici a badyán. Přiveď k varu a odstav a nech v teple odstavené. Pokud nemáš loupané mandle, tak je namoč v horké vodě, snadněji je pak vyloupeš.
  2. Slaninu nakrájej nahrubo, orestuj na pánvi, přidej nasekanou cibuli a česnek. Vmíchej mleté maso a nakonec polovinu z očištěných jater. Orestuj. Pak zalij portským vínem, přidej koření, trošku soli a pepře. Nech dusit, asi 7 minut.
  3. Koření vyndej, směs nech trošku vychladnout, smíchej s máslem a rozmixuj dohladka. Dochuť solí, pepřem a doslaď cukrem nebo medem.
  4. Na pánvi na oleji orestuj zbytek jater, nasekej je nahrubo, stejně tak mandle. Brusinky slij. Přidej do paštiky a promíchej.
  5. Paštiku přelij do skleniček, navrch nalij hotový brusinkový džem a nech v chladu ztuhnout.

 

Pokud chceš paštiku hned jíst, dej si ji s domácími rohlíky:

Rohlíky podle Vaňka

1 plech

Příprava: 30 minut + kynutí

Co na rohlíky?

500 g hladké mouky

22 g čerstvého droždí

12 g soli

50 g vepřového sádla

270 ml vlažného mléka

Jak na to?

  1. Hladkou mouku přesej do mísy, rozdrob droždí, přidej sůl, sádlo a zalij vlažným mlékem. Vypracuj hladké těsto, ideálně v robotu (s nástavcem ve tvaru háku), zabere to asi 10 minut. Poté přikryj čistou utěrkou a nech hodinu v teple kynout.
  2. Rozděl těsto na 3 části, vyválej kruhy a ty rozděl na trojúhelníčky. Těsto roluj od širší části ke špičce. Rohlíčky pak “utáhni”, aby u sebe při pečení těsto lépe drželo. Přendej je na plech a nech v teple ještě 45 minut kynout.
  3. Troubu předehřej na 230°C. Na dno trouby dej rendlík s vodou. Rohlíčky potři vodou a zasyp hrubou solí a kmínem. Peč v páře dozlatova, asi 11 minut.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *