Manželský challenge: Vánoční bramborový salát

Každý rok doma na Vánoce připravujeme dva druhy bramborového salátu. Tradiční s majonézou a tzv. chudý bez šunky a s hořčicí. Jeden je pro masožravce, druhý zase může i vegan.

A teď babo raď, který je lepší? Jasně, že s majolkou, říká můj chef a naše nevděčné děti. Ještě, že blog píšu já a já si z mé rodiny odnesla jednu z mnoha závislostí – a tím je i ochuzený bramborový salát. Máma sice nepoužívá olivový olej, místo něj dává řepkový nebo slunečnicový. Místo šalotky zase používá červenou cibuli a dochucuje šťávou z citronu. Ale jinak, když to vezmu okolo a okolo, tak je to o kyselé chuti. A ta mě na tomto veganském bramborovém salátu baví nejvíc. Pak jsem ochotná si dát se zbývající rodinou k rybě i ten majonézový…

 

Bramborový salát s majonézou – od Štěpána

4 porce

příprava: 70 minut + odležení

 

Co na bramborový salát?

1 kg salátových brambor

3 mrkve

1/2 celeru

2 petržele

2 šalotky

asi 10 kyselých okurek

4 vejce natvrdo

200 g dušený šunky vkuse

9 lžic majonézy

1 lžíce plnotučné hořčice

sůl a pepř

 

Jak na to?

  1. Brambory i se slupkou uvař na zkus. Podle velikosti se čas různí, mě to trvalo asi 40 minut. Slij a nech je vychladnout. Pak brambory oloupej a nakrájej na kostičky. Přendej je do větší mísy.
  2. Oloupej mrkve, celer a petržele, nakrájej na menší kostičky a uvař na zkus ve vodě. Poté je slij do cedníku, nech je okapat a vychladnout. Oloupané šalotky, okurky nadrobno nakrájej.
  3. Uvař vejce, oloupej a nakrájej na kostičky. Šunku nakrájej také na kostičky, asi 1 cm velké. Přidej do mísy a promíchej.
  4. Zlehka vmíchej majonézu, hořčici, dochuť solí a pepřem. Mísu přikryj potravinářskou fólií a nech salát v chladu ideálně přes noc uležet. Pak jej ještě promíchej a případně dochuť ještě solí a pepřem.

Veganský bramborový salát – od Jany

4 porce

příprava: 60 minut + odležení

 

Co na bramborový salát?

1 kg salátových brambor

4 šalotky

asi 8 kyselých okurek

2-3 lžíce plnotučné hořčice

2-3 lžíce olivového oleje

sůl a pepř

 

Jak na to?

  1. Brambory i se slupkou uvař na zkus. Podle velikosti se čas různí, mě to trvalo asi 40 minut. Slij a nech je vychladnout. Pak brambory oloupej a nakrájej na kostičky. Přendej je do větší mísy.
  2. Oloupané šalotky nadrobno nakrájej, okurky nakrájej na kostičky a obojí přendej do mísy. Přidej hořčici, olivový olej a opatrně promíchej. Dochuť solí a pepřem.
  3. Mísu přikryj potravinářskou fólií a nech salát v chladu ideálně přes noc uležet. Pak jej ještě promíchej a případně dochuť ještě solí a pepřem.

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *