Jak na germknödel s povidly, šodó a mákem

Jak na germknödel s povidly, šodó a mákem

Je libo alpský kynutý knedlík plněný švestkovými povidly, zalitý vanilkovou omáčkou a zasypaný mletým mákem s cukrem? Nemusíte si pro něj jezdit na hory, zvládnete ho i doma!

Když vidím tenhle obr knedlík, vždycky si vzpomenu na zimu, lyžování a grog. Jenže když na něj máte chuť a zrovna se nikam nechystáte, můžete si ho s klidným svědomím udělat i u sebe doma v kuchyni. Stačí jen mít čas a potřebné ingredience. Nelekejte se toho, že se vám knedlíky nevejdou na napařovák do hrnce, protože můžete použít i troubu! A tuzemák (který máte do povidel a šodó) můžete zužitkovat i do doma připraveného grogu. Ale čaj s ním je taky dobrý!

Germknödel se šodó a mákem

4 porce

Příprava: 2 hodiny

Co na germknödel?

100 ml vlažného plnotučného mléka

15 g čerstvého droždí

30 g krupicového cukru

250 g polohrubé mouky + na podsypání

špetka soli

25 g másla

1 vejce

Co na náplň?

100 g švestkových povidel

2 lžíce tuzemáku

Co na šodó?

500 ml smetany 33%

60 g krupicového cukru

1 vanilkový lusk

4 žloutky

2 lžíce tuzemáku

Co na dokončení?

100 g mletého máku

2 lžíce moučkového cukru

Jak na to?

  1. Nejdříve si připrav těsto na germknödel.Do vlažného mléka rozdrob droždí, přidej 1 lžičku z odváženého cukru a nech v teple vzejít kvásek, zabere to asi 10 minut.
  2. Mezitím prosej mouku do mísy (ideálně od robota), přidej špetku soli, zbývající cukr, rozpuštěné máslo (pozor, nesmí být horké) a vejce.
  3. Hotový kvásek přilij do mísy a vypracuj hladké těsto (použij hnětací hák). Nesmí se lepit ke stěnám mísy, počítej s tím, že to může trvat i 10 minut. Pokud se ti bude zdát, že se těsto lepí, můžeš přidat ještě trošku mouky.
  4. Hladké těsto vytvaruj v kouli, přikryj čistou utěrkou a nech v teple alespoň 60 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  5. Vál zlehka posyp moukou. Nakynuté těsto rozděl na 4 stejně velké díly. Z nich vypracuj placku a tu naplň povidly smíchanými s tuzemákem. Vytvaruj knedlíky, přendej je ideálně na plech s dírkami (musí být dál od sebe, ještě se zdvojnásobí) a přikryj utěrkou. Nech je ještě 10 minut kynout.
  6. Předehřej troubu na 100°C a peč knedlíky v páře 18 minut. To znamená, že buď máš chytrou troubu s možností „vaření v páře“ nebo je peč na horký vzduch a na dno trouby polož rendlík s vodou.
  7. Knedlíky uvaříš i na klasický způsob – v páře v hrnci s vodou, ale mně se tam takhle velké knedlíky nevešly. Potrvá to taky 18 minut. Hotové knedlíky ještě horké zlehka propíchej párátkem.
  8. Připrav si šodó. Prohřej smetanu se semínky z vanilkového lusku. Přidej cukr a přiveď k varu. Odstav. Přimíchej žloutky, promíchej a přeceď, aby tam nebyly žmolky. Přecezenou omáčku zase přiveď k varu, stáhni teplotu, přidej tuzemák a za stálého míchání vař do zhoustnutí. Musíš to dělat postupně a stále míchej, jinak se ti žloutky můžou srazit.
  9. Knedlíky dej do hlubokých talířů, zalij šodó a zasyp mletým mákem smíchaným s cukrem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *