Zahřívací fazolová polévka pro chlapy

Vím, co si říkáte. Fazole a chlapy. Vždyť i v tom Mexiku je jedí! Když je šoupnete do polévky, pak si na nich pochutná u nás doma dokonce celá rodina. Stejně tak vy.

Já chápu, že fazole rovná se nadýmání. Ale na druhou stranu, luštěniny to je velká dávka bílkovin a energie. Když je v polévce domácí vývar, třeba ten ze slepice, pak je to neskutečný doping. Zvlášť teď v zimě, kdy se nám nechce ráno z postele a večer už se do postele těšíme. Přemlouváme se k tomu doma něco uvařit, ideálně by to mělo být něco, co zas tak moc času nezabere, zahřeje to a zasytí. Tečka. Prostě fazolová polévka!

 

Fazolová polévka

4 porce

příprava: 40 minut + namáčení a vaření fazolí

 

Co na fazolovou polévku?

300 g bílých fazolích

1 lžíce vepřového sádla

1 cibule

1 stroužek česneku

1 lžíce rajského protlaku

1 lžíce sladké (nebo pálivé) papriky

2 lžíce hladké mouky

1,2 l slepičího (nebo kuřecího) vývaru

2 bobkové listy

sůl a pepř

petrželka

chleba

 

Jak na to?

  1. Fazole propláchni a namoč do vody přes noc. Pak podle potřeby ještě dolij vodu, přidej trošku soli a vař je doměkka, každé luštěniny se vaří jinak dlouho, chce to kontrolovat. Slij je a nech stranou.
  2. Na sádle orestuj nasekanou cibulku. Přidej nasekaný česnek, restuj. Poté vmíchej protlak a zase orestuj. Sniž teplotu, zapraš to moukou a za stálého míchání vytvoř jíšku, restuj asi minutu. Přidej papriku, nech ji v jíšce rozpustit, přidej bobkové listy, zalij studeným vývarem a zvyš teplotu.
  3. Jakmile začne polévka vřít, zase sniž teplotu, vmíchej uvařené fazole, dochuť solí a pepřem a vař nezakryté asi 20 minut. Nakonec přidej nasekanou petrželku a podávej třeba s chlebem.

Tip: Do fazolové polévky se hodí i brambory. Oloupej je, nakrájej do kostičky a dej je do polévky hned po zalijí vývarem, aby se stihly uvařit doměkka.

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *