Mike Trafik vaří: Houbové risotto s trhaným kuřecím masem

Mike Trafik vaří: Houbové risotto s trhaným kuřecím masem

Představte si, že se vracíte z hor. Je vám zima, máte hlad, tak co si uvaříte? Rozhodně tohle risotto! Nepotřebujete vývar, stačí vám sušené houby, bílé víno a farmářské kuře.

DJ Mike Trafik je i kuchař. Věděli jste to? Kromě jiného (je to akční muž) je spolumajitelem restaurace Jam and Co. Dokonce má italské předky, a tak mu risotto rozhodně není cizí a všem, co kdy ho dělal, chutnalo takové, jaké je. I nám a Orionovi. Toho si Mike pozval jako svého hosta. Čekali jsme rap a dostali jsme mnohem víc. Jídlo, u kterého jsme si mysleli, že nejde dělat bez vývaru. Navíc s českým bílým vínem.

Bylo to neskutečný vaření a i vtipný natáčení, posuďte podle videa. A až se budete vracet z hor, myslete na nás, na oba Michaly a uvařte si houbové riziko s hráškem, trhaným kuřecím masem a citronem provoněnou rukolou. Nešetřete na Pecorinu (ten se vyrábí z ovčího mléka, parmazán z kravského) a na olivovém oleji. Jo a prý nepoužívejte himalájskou sůl, ta nesolí. A zbytek vína při vaření vypijte (jako Orion).

 

Houbové risotto s kuřetem

4 porce

příprava: 40 minut

 

Co na risotto?

1 hrnek sušených hub (ideálně hříbků)

4 šalotky

3 stroužků česneku

olivový olej

150 g másla

500 g rýže arborio

200 ml suchého bílého vína (Rulandské šedé)

3-4 snítky čerstvého tymiánu

sůl a pepř

2 kuřecí prsa

100 g sýru Pecorino

100 g mraženého hrášku

voda dle potřeby

4 hrsti rukoly

šťáva z 1 citronu

 

Jak na to?

  1. Přendej si houby do většího hrnku nebo misky. Zalij je horkou vodou a nech „louhovat“. Mezitím oloupej šalotky a česnek. Nahrubo je nasekej. V hrnci rozehřej olivový olej s lžící másla. Orestuj šalotku, pak vmíchej česnek, restuj, ale pozor, ať se ti nepřipálí. Pak přidej rýži a zprudka za stálého míchání počkej, dokud tzv. nezbělá.
  2. Do hrnce nalij víno, míchej, dokud se nezredukuje dosucha. Pak přilij i s „vývarem“ z hub, houby, přidej snítky tymiánu, osol, opepři a podlij vodou. Sniž teplotu a za občasného míchání vař asi 10 až 15 minut. Podle potřeby ještě podlij vodou.
  3. Mezitím kuřecí prsa osol, opepři a na kůži nařízni. Na pánvi rozpal olej a maso, nejdříve kůží dolů orestuj dozlatova. Otoč a opakuj z druhé strany. Sniž teplotu, přikryj pánev alobalem a nech maso dojít. Pak ho natrhej vidličkami.
  4. Ke konci vaření přidej do rizota větší část nastrouhaného sýru a vyšlehej se zbývajícím máslem. Úplně nakonec hrášek, prohřej a můžeš rozdělit na talíře. Navrch dej natrhané maso. Rukolu smíchej se šťávou z citronu, solí, pepřem a olivovým olejem. Dej navrch na kuřecí maso a ještě na risotto nastrouhej sýr a zakápni ho olivovým olejem.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *