Francouzská cibulová polévka je láska!

Francouzská cibulová polévka je láska!

Jestli někdo z vás řeší svátek zamilovaných, Valentýna, pak určitě sáhněte po francouzském receptu. A co jiného si dát než růžovou cibuli a bílé víno?

Vím, zní to dost šíleně. Ale kdo jednou ochutnal bretaňskou roscoffskou cibuli, pro kterou Francouzi pořádají i slavnosti, pochopí. Je sladká, má lehce ovocnou chuť i štiplavou náturu. Přesně jako láska, no ne? A perfektně se hodí do tradiční francouzské cibulové polévky. Tam by se cibule měla nechat zkaramelizovat s cukrem, provonět vínem a prolít silným vývarem. Nesmí chybět ani francouzská křupavá bageta a typický (původem švýcarský) sýr Gruyère.

 

Francouzská cibulačka

4 porce

Příprava: 40 minut

Co na polévku?

6 růžových cibulí

3 lžíce přepuštěného másla + na bagety

(nebo mix olivového oleje a másla)

1 lžíce třtinového cukru

sůl a pepř

6 snítek čerstvého tymiánu

2 bobkové listy

200 ml suchého bílého vína

1 l slepičího nebo kuřecího vývaru

1 francouzská bageta

200 g sýru Gruyère

Jak na to?

  1. Oloupej cibule, rozpul je a nakrájej na tenké plátky. V hrnci rozehřej přepuštěné máslo. Cibuli restuj při nižší teplotě dohněda, občas ji zamíchej.
  2. Vmíchej cukr a nech cibuli zkaramelizovat. Poté přidej sůl, pepř, tři snítky tymiánu, bobkové listy a zalij vínem. Zredukuj a pak zalij vývarem. Vař asi 20 minut.
  3. Mezitím rozehřej troubu s grilem na 200°C. Nakrájej bagety na větší plátky a orestuj je na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Přendej je na plech, navrch rozděl zbývající tymián a zasyp nastrouhaným sýrem. Plech dej do trouby a peč při 200°C, dokud se sýr nerozteče.
  4. Hotovou cibulačku ještě dochuť solí a pepřem. Rozděl do misek a při podávání ozdob zapečenými bagetami.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *