Lehký narozeninový dort pro holčičky

Lehký narozeninový dort pro holčičky

Zapomeňte na fondán a upečte si naháče. Tak se říká dortům, které jsou lehce potřené krémem a ozdobené netradičním způsobem. Pro princezny doporučujeme makronky, pusinky, čokoládu a ovoce.

Upřímně, já žádná cukrářka nejsem, nemám trpělivost ani zrovna zručné ruce. Takže se nepouštím do velkých experimentů a držím se ověřených receptů. Nejčastěji podle kamarádky Dašky (Sugar MaMa), ta pro Slepičárnu připravovala třeba punčový dort nebo indiánky, pamatujete? Kdykoliv jí zavolám o radu, pomůže, i když zrovna vystupuje z vlaku, protože jede do Prahy učit lidi jako jsem já péct… Děkuju Daško!

Do dortů se pouštím jen tehdy, když má někdo mě hodně blízký narozeniny. Už se tak trošku stalo tradicí, že peču spolu s mou celoživotní kamarádkou Sandrou dort pro naše holky (ona peče, já radím, zdobím a jím). A protože její Linda a naše Thea jsou nejlepší kamarádky, které slaví ve stejný měsíc, je to pro nás každoroční výzva. Letos dokonce trojnásobná. Půlku jednoho dortu zvládl sníst i náš Kevin. Ale tenhle, pro Lindu neměl chybu a povedl se nám ho zachránit a vyfotit a taky sníst… Děkuju Sandro!

Narozeninový dort pro Lindu

3x forma o průměru 16 cm

Příprava: 80 minut + chlazení

Co na korpusy?

180 g másla

375 ml vody

450 g hladké mouky

525 g krupicového cukru

1 lžíce prášku do pečiva

1 lžíce jedlé sody

kůra z 1 limetky

180 ml podmáslí

3 vejce

máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání forem

(nebo použij pečicí papír)

Co na krém?

750 g mascarpone

4 lžíce moučkového cukru

maliny a jahody + na ozdobu dortu

Co na zdobení?

pusinky (recept najdeš tady nebo je kup)

makronky (já je kupovala spolu s pusinkami v cukrárně Saint Tropez)

čokoláda Lindt Grand Plaiser (bílá s malinami a mandlemi)

bílé pralinky Lindor

Jak na to?

  1. V rendlíku rozehřej máslo s vodou tak, aby se vše rozpustilo a spojilo. Odstav a nech vychladnout. Připrav si suché ingredience, smíchej v míse (od robota) mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a přidej nastrouhanou kůru z limetky.
  2. Předehřej si troubu na 165°C. Do mísy k suchým ingrediencím přidej vystydlé rozpuštěné máslo s vodou a vyšlehej. Postupně vmíchej podmáslí a vejce. Vyšlehej.
  3. Tři dortové formy vymaž máslem a vysyp moukou nebo vylož pečicím papírem. Těsto do nich rozděl a peč asi 40 minut. A jak poznáš, že je korpus uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  4. Korpusy vyndej z formy a nech vychladnout na roštu. Mezitím vyšlehej mascarpone s moučkovým cukrem do krému. Do menší misky přendej část krému a rozmačkej do něj maliny.
  5. Dva korpusy potři ze shora krémem s malinami, část by ti měla zůstat na potření spodního okraje dortu. Na vrch rozlož plátky jahod a seskládej korpusy opatrně na sebe. Nahoře zůstane nepotřený korpus.
  6. Ideálně na točícím podkladu začni dort potírat bílým krémem. Nahoře by měla být větší vrstva, okraje rovnoměrně rozetři. Nakonec na spodní okraj zlehka rozetři pomocí cukrářské špachtle malinový krém.
  7. Dort nech alespoň hodinu chladnout, ideálně přes noc a pak ozdob. Můžeš použít jako my třeba růžové makronky, bílé pusinky, bílé Lindor pralinky a bílou Lindt čokoládu s malinami a mandlemi. Tu ještě nasekej a dort ze shora zasyp. Nakonec můžeš dát zbývající maliny a jahody.
  8. Dort nech v chladu odpočívat než ho budeš servírovat. A pozor, při pokojové teplotě „taje“, takže když ho zrovna nebudete jíst, dej ho zase do chladu.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *