Černá rýže s krevetami od Gianfranca Coizzy

Černá rýže s krevetami od Gianfranca Coizzy

Co se stane, když pustíte dva chlapy do své kuchyně? Jeden je italský šéfkuchař, druhý mistr v MMA. Vznikne z toho geniální recept, kterému se říká riso gioiello con gamberi e agrumi, a také debata nad tím, co budou jejich synové jednou dělat za sport a co u toho budou jíst.

Italského kuchaře ze Sardinie, Gianfranca Coizzu, znám už nějakou dobu, kdysi jsme ho fotili do F.O.O.D.u a pak s námi byl i na F.O.O.D. pikniku. Tenhle chlápek dělá neskutečné věci, učí ve škole vaření, zabývá se cateringem a taky konzultacemi, když chce někdo otevřít nebo rozchodit italskou restauraci. Má malého syna a poslední dobou hodně svého času tráví v ringu. Tam se prý našel. Baví ho lidi, co to mají stejně. Jí zdravě, kvalitně a přemýšlí nad tím, proč! Třeba černou rýžu. Je to super zdravá surovina. Hodí se jako příloha, do salátů a jak jsem zjistila, připravuje se i na sladký způsob. Co mě ale dostalo, byly červené až nafialovělé krevety ze Sicílie. Ty se jen očistí a podávají syrové.

P.S. Zjistili jsme, že Gianfranco používá Red Spirits nože od F. Dick jako my. Ty koupíte zde.

Jako svého hosta si vybral Gianfranco takového guru bojových sportů. Víte, kdo je (Mgr.) André Reinders? Jak Gianfranco říká (a já musím souhlasit), tenhle člověk to má v hlavě opravdu dobře srovnané. Má vysokou školu (obor politotlogie a sociologie), pečuje o svou rodinu s láskou a zároveň je klasa ve svém oboru. S gastronomií má André společného asi jedině to, že rád a dobře jí. Sám moc nevaří. Stejně jako Gianfranco ale řeší svůj jídelníček. André je mistrem v bojových sportech, které sám také trénuje. Někdy se holt role obrátí, v kuchyni to má pod palcem Gianfranco, zkoukněte video!

 

Černá rýže s krevetami a citrusy

4 porce

příprava: 60 minut

 

Co na rýži s krevetami?

360 g rýže venere nebo gioiello

sůl

8 středomořských krevet

4 červené nebo fialové krevety

extra panenský olivový olej

1 stroužek česneku

1 pomeranč

1 citron

1 limetka

1 fenykl

½ červené cibule

pepř

 

Jak na to?

  1. Uvař rýži. Přesyp ji do velkého hrnce a zalij vodou tak, aby byla rýže opravdu ponořená. Lehce osol a vař při nižší teplotě, asi 36 minut. Sem tam zamíchej.
  2. Mezitím očisti oba druhy krevet. Oloupej je a odstraň hlavičky. Na pánvi rozehřej olivový olej a přidej česnek ve slupce. Jakmile se rozvine aroma, přidej na pánev skořápky a hlavy z krevet. Restuj asi 4 až 5 minut, poté z hlaviček vymačkej šťávu pomocí vařečky. Přidej trošku vody, sůl a pepř a nech ještě asi 6 minut vařit. Poté přeceď přes sítko a nech si čistý krevetový fond stranou.
  3. Fenykl nakrájej na tenké plátky. Přendej do mísy. Přidej šťávu z pomeranče, segmenty z pomeranče, pokapej olejem a dochuť solí a pepřem. Salát promíchej.
  4. Cibuli a středomořské krevety nakrájej najemno na tatarák. Přendej do misky, přidej šťávu z citronu, trošku olivového oleje, sůl a pepř. Promíchej.
  5. Jakmile je rýže uvařená a přecezená, přendej ji na pánev s olivovým olejem a krevetovým fondem. Restuj 2 až 3 minuty, promíchej a odstav. Můžeš ještě dochutit solí a pepřem.
  6. Na talíře rozděl rýži, navrch dej krevetový tatarák a na něj ještě očistěné syrové červené nebo fialové krevety. Ozdob kůrou z citronu. Vedle rozděl fenyklový salát s pomerančem a vše dohromady zakapej ještě olivovým olejem.


 

Pavlova se šlehačkou a mraženými malinami
Nejjednodušší smoothie je to, co si rozmixujete
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *