Nejjednodušší jablečný koláč na světě

Nejjednodušší jablečný koláč na světě

Jestli existuje opravdu easy koláč o pár ingrediencí, pak je to tento. Původně jsem recept našla ve staré kuchařce po babičce s názvem ruský koláč s jablky. Mě spíš svou nadýchaností připomíná hraběnčiny řezy a podobou obrácený koláč.

Nicméně, i když jsem bílky nevyšlehala ve sníh, je tento jablečný koláč neskutečně nadýchaný. Zároveň má lehce karamelovou chuť. Baví mě na něm, že všechno, co potřebujete, máte obvykle doma. Když vás chytne mlsná, pak je ideální volbou. Nebo, když se nahlásí předem nenahlášená návštěva, však to znáte. A ještě pár slov k původní receptuře ruského koláče. Místo polohrubé tam dávají hrubou mouku, krupicový cukr jsem nahradila třtinovým a nedávají skořici ani olej. Mě to přišlo suché. Upečený koláč zasypou vanilkovým cukrem. I tak byl dost sladký. Ale proti chuti…

 

Nadýchaný jablečný koláč

Forma o průměru 24 cm

Příprava: 45 minut

 

Co na jablečný koláč?

4 středně velké kyselejší jablka

3 vejce

150 g třtinového cukru

230 g polohrubé mouky + na vysypání

½ kypřícího prášku do pečiva

1 lžička mleté skořice

4 lžíce oleje

máslo na vymazání formy

 

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 180°C. Vymaž formu máslem a vysyp moukou. Jablka omyj, zbav jádřinců a nakrájej na měsíčky. Rozděl je rovnoměrně do formy.
  2. V robotu utři vejce s cukrem. Přidej prosátou mouku s kypřícím práškem a mletou skořicí. Smíchej a nakonec zlehka vmíchej olej. Těsto nalij na jablka a peč dozlatova, asi 30 minut. Otestuj těsto špejlí, když zůstane po vyndání suchá, koláč je hotový.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *