Pěkně ostré bramboráky s hustým zelím

Miluju takové ty horalské recepty, co jsou plné brambor, masa a zelí. Můžou být klidně zahuštěný moukou a když jsou pikantní s troškou chilli, pak tím líp. A přesně takové umí být i bramboráky. I když jsou horké nejlepší, můžete si je dát i studené a na sněhu.

Takže než konečně přijde jaro a sníh zmizí i z Prahy, pojďte si jich pár usmažit s námi. Protože pak už to bude taková ta lehčí kuchyně, kde jsou saláty, bylinky, ryby a tak vůbec jídlo, které vám pomůže k hezčí figuře do plavek. Nemusíte se ale bát o naše psychické zdraví, my se jen tak pečení a kynutých koláčů a knedlíků nevzdáme. Jen jich na Slepičárně během jara a léta tolik nenajdete. Takže brouzdejte pěkně v podzimních a zimních receptech, dokud můžete a pak pojďme společně vypracovat naše těla.

 

Bramboráky s zelím

4 porce

příprava: 60-80 minut (záleží na tvé rychlosti)

 

Co na bramboráky?

500 g brambor typu B

1 lžíce sádla (nebo oleje)

100 g uzeného masa

1 cibule

1 chilli paprička

4 stroužky česneku (nebo s1 lžíce sušeného česneku)

1 hrst sušeného oregana

1 lžička drceného kmínu

2 vejce

sůl a pepř

hladká mouka na zahuštění (max. 4 lžíce)

olej nebo sádlo na smažení

 

Co na zelí?

olej nebo sádlo na smažení

100 g špeku

200 g uzeného masa

1 cibule

500 g sladkokyselého zelí

1 lžička kmínu

1 bobkový list

sůl, cukr a ocet na dochucení

petrželka pro krásu (nemusí být)

 

Jak na to?

  1. Brambory oloupej a nastrouhej střídavě najemno a nahrubo. Vymačkej přebytečnou vodu. Na pánvi na sádle orestuj na malé kostičky nakrájené uzené, nasekanou cibuli a chilli. Nech vychladnout.
  2. Pak směs z pánve přidej k nastrouhaným bramborám, vmíchej propasírovaný česnek, oregano, kmín a vejce. Dochuť solí a pepřem. Promíchej a podle potřeby zahusti hladkou moukou.
  3. Olejem nebo sádlem vymaž pánev a smaž tenké větší placky z obou stran dozlatova. Usmažené bramboráky dej na papírovou kuchyňskou utěrku a odsaj přebytečný tuk.
  4. Mezitím na pánvi na oleji nebo sádle orestuj na kostičky nakrájený špek a uzené. Přidej nasekanou cibuli, opět orestuj. Pak vmíchej slité zelí, kmín a bobkový list. Dus při nižší teplotě asi 20 minut, sem tam zamíchej a podle potřeby podlij troškou vody. Nakonec vmíchej nasekanou petrželku. Podávej s bramboráky.

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *