Roláda z celého kuřete s bezlepkovou nádivkou

Roláda z celého kuřete s bezlepkovou nádivkou

Už jste někdy doma zkoušeli vykostit celé kuře na roládu? Nebo nedej Bože krávu? Zkuste to podle zahradníka Lukáše Zacha a jeho druhého nejlepšího roláďáka, režiséra, Bisera Arichtevy. A nezapomeňte přidat nádivku!

Jak to vypadá, když se v kuchyni sejdou dva kohouti a do rukou dostanou dvě kuřata? Vtipně, ale zároveň profi. Zahrádkářský klobouk dolů, pane Zachu. Lukáš je totiž zahradník, vyrábí a prodává Zach’s pesto & chilli. Zároveň občas zaskočí u filmu jako gripák. Vedle sebe si postavil sous chefa Bisiho. Biser Arichtev je Bulhar a jeho bulharská jídla nemají chybu. Doma má tenhle režisér (třeba 1. republiky) kuchyň pod svou taktovkou, což jeho Verča (herečka a naše kamarádka) určitě oceňuje. Kuře ale vykosťoval poprvé a co jako? Dobrý jako! Posuďte ve videu!

A co by to bylo za velikonoční roládu bez nádivky? Sice chybí kopřivy, ale špenát je hravě nahradí. Ten správný šmak dodá iberijský špek, pěkně orestovaný dokřupava. A protože Zachyn jede teď bezlepek, vybral bezlepkový chléb z Lidlu. Celé se to provoní dlouze taženým vývarem, ten si můžete připravit právě ze skeletu vykostěného kuřete, a spojí vajíčky. Ty totiž ke svátkům jara prostě patří. A když jsou od šťastných slepiček, tím jen lépe! A co za přílohu? Jasně, že brambory! A ideálně šťouchačky. Nebojte se ani řeřichy nebo čerstvých bylinek na ozdobu. Petrželka stále frčí, lidi.

Hlavně se vykosťování vůbec nebojte. Chce to mít trošku trpělivosti, ideálně kratší nůž, lehce ohebný a ostrý! Jak se říká, jakmile vás jednou nůž kousne, už se nepořežete. Nevěřte tomu! Já mám ruce dokrve neustále. Ale když máte něco tak pěkného jako je F. Dick, pak se vám dělá jedna radost. Díky spolupráci s Noze.cz rozdáváme radost i naším hostům, tentokrát i s vygravírovaným logem Slepičárna, jupí! Děkujeme. Využijte i vy slevy, nože si odted můžete koupit o 20% levněji, stačí zadat v košíku kód SLEPICARNA.

 

Kuřecí roláda s nádivkou

4 porce

příprava: 2,5 hodiny

 

Co na roládu?

1 farmářské kuře

sůl a pepř

100 g iberijského špeku

1 středně velká cibule

300 g baby špenátu

100 ml domácího kuřecího vývaru

4 plátky bezlepkového chleba

2 vejce

máslo

 

Co na šťouchané brambory?

600 g brambor typu B

50 g másla

svazek jarní cibulky

sůl a pepř

řeřicha na ozdobu

 

Jak na to?

  1. Nejdřív vykosti kuře na roládu. Celé ho polož zády dolů, prsy nahoru, nohami k sobě. Opatrně nožem odděl prsa podél kosti od hrudního koše. Pak nařízni vnitřní strany u obou stehen, okolo kosti nožem opatrně odřízni maso a kost vyndej. Opakuj na druhé straně. Křídla nařízni co nejblíž u těla stejně jako u prsou a křídla protáhni, že ti tam zůstane malá dírka nevadí! Vyndej kostru a maso si rozlož kůží dolů. Video ti to ukáže. Přikryj potravinářskou fólií, tím maso neporušíš a nebudeš mít zaneřáděnou kuchyň. Osol a opepři.
  2. Připrav si nádivku. Špek nakrájej na malé kostičky, přendej na rozpálenou pánev, stáhni trošku teplotu, orestuj. Přidej nasekanou cibuli a zase orestuj. Pak vmíchej baby špenát, teplotou se spaří. Zalij vše vývarem a nech chvilku dusit. Stáhni z plotny a vmíchej na kostičky nakrájený bezlepkový chleba, vejce a dochuť solí a pepřem. Promíchej.
  3. Předehřej troubu na 160°C. Nádivku rozlož na maso, nedávej ji do krajů. Začni rolovat od stehenních řízků. Zaroluj pevně, případně přebytečnou nádivku dej pryč. Pak začni uvazovat provázkem. Na jednom konci udělej očko a uzlík, pak obtáčej provázek a utahuj. Zakonči zase očkem a uzlíkem.
  4. Přendej do pekáče a navrch dej máslo. Vlož do trouby a peč nejdříve 45 minut, podle potřeby podlij vodou a přelij roládu šťávou z výpeku. Pak zvyš teplotu na 185°C a peč dozlatova, asi 20 minut. Odstraň provázek a nakrájej roládu na plátky.
  5. Mezitím, co se roláda bude péct, oloupej brambory, nakrájej je na čtvrtiny a uvař v osolené vodě do měkka. Slij. V hrnci rozehřej máslo, odstav, smíchej s nasekanou jarní cibulkou, přidej brambory, osol, opepři a našťouchej. Přendej na talíře. Navrch dej plátky rolády, zalij šťávou z výpeku a ozdob řeřichou.

 

 

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *