České kopečkové rizoto zažívá návrat

České kopečkové rizoto zažívá návrat

Jídlo z jídelny? Ano, sem s ním! A hlavně s tím suchým rizotem. Kam se na něj hrabě to plovoucí od Italů. Tohle české je u nás testované nejen na dětech!

Taky to tak máte? Já se vždycky těším na tuhle klasiku, kdekoliv ji vidím. Jsem ochotná platit i stravenkami. Žádný parmazán, pěkně Eidam a kyselá okurka. I když na fotkách vidíte pecorino (Eidam došel) a místo okurky je tam pěkně petrželka. Nejvtipnější na tom je, že naše holky ho milují taky. Můžou se po tomhle českém rizotu utlouct, jíst ho k snídani, obědu, večeři. A já se jim nedivím. Je to něco v genech, co nás nutí se tímhle jídlem přežírat. Doslova.

 

České kopečkové rizoto

4 porce

příprava: 1 hodina

 

Co na rizoto?

500 g rýže parboiled

2 cibule

2 stroužky česneku

500 g vepřové plece (ale může být i kuřecí maso)

2 lžíce oleje

1 lžička drceného kmínu

sůl a pepř

1 lžička sladké papriky

2 mrkve

150 g kukuřice (mražené)

150 g hrášku (mraženého)

1,5 l domácího vývaru (zeleninového nebo kuřecího)

100 g nastrouhaného Eidamu (parmazánu nebo pecorina)

čerstvá petrželka

 

Jak na to?

  1. Rýži uvař v osolené vodě na skus. Cibuli oloupej a nadrobno nakrájej, česnek nasekej a maso nakrájej na kostky. V hrnci rozpal olej, orestuj cibuli až dohněda, pak přidej drcený kmín a osmahni. Vmíchej česnek, orestuj a nakonec maso. Osol, opepři a restuj.
  2. Jakmile maso vypustí šťávu, podlij troškou vody a zase redukuj. Pak vmíchej papriku, mrkev a restuj. Zase podlij vodou, sniž teplotu a za „sem tam“ míchání zase redukuj šťávu. Nakonec vmíchej uvařenou rýži, kukuřici, hrášek a zalij vývarem. Vše promíchej.
  3. Předehřej troubu na 200°C. Rizoto zapékej odklopené asi 20 minut. Rozděl kopečky rizota na talíře. Zasyp nastrouhaným sýrem a ozdob petrželkou. Podávej.
3 Comments
  1. Dobrý den,
    dotaz- (vím, že asi úplně blbej)- 1,5 l vývaru – nebude to všechno plavat? Nebo zalít a nechat ještě redukovat?
    Díky moc, zítra ho fakt udělám…

  2. Musím se pochválit, mám to fakt moc dobrý! 😀 ale 4 porce? To nevím…máme týden co jíst. 🙂 vy budete doma asi jiní jedlici.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *