Těstoviny s jarním pestem a maceškami

Těstoviny s jarním pestem a maceškami

Také si občas kupujete salátovou směs a ne vždy ji celou hned spotřebujete? Co s bývajícím „lupením“? Rozmixujte si z něj pesto. Uvařte čerstvé těstoviny, promíchejte a ozdobte jedlými květy. Jaro je tu!

Na pestu je nejúžasnější to, že ho připravíte téměř z čehokoliv, bazalkové, rukolové, z medvědího česneku, ale i ze sušených rajčat. Co je nejdůležitější kromě zeleného základu, je dobrý sýr, parmazán (kravské mléko) nebo pecorino (ovčí mléko), semínka či ořechy a kvalitní olivový olej. Nezapomeňte ale semínka nebo ořechy nasucho orestovat, pak nebudou žluknout a pokud jej hned nesníte, zalít ho olivovým olejem v uzavíratelné skleničce, oddálíte na pár dnů růst plísně. Stejně tak listy salátu nebo bylinek musí být před mixováním suché!

Mixování pak pestu dodá úplně jiný rozměr, propojí všechny chutě. Ideální je mít tyčový mixér s kvalitním sekáčkem. My máme od Electrolux, tak pojďte mít i vy chuť zažít víc.

 

Pesto z jarních salátů

4 porce

příprava: 20 minut

 

Co na pesto?

200 g salátu mix + jedlé kvítí (macešky)

70 g pecorina + na posypání těstovin

1 stroužek česneku (nebo svazek medvědího česneku)

40 g dýňových semínek + na zasypání těstovin

100 ml extra panenského olivového oleje ě na zalití

sůl a pepř

500 g těstovin (ideálně čerstvých)

 

Jak na to?

  1. Mix salátů dej do mixovací nádoby, jedlé kvítí si dej stranou. Přidej nastrouhaný sýr, nasekaný česnek a na sucho opražená dýňová semínka. Zalij olivovým olejem, osol, opepři a rozmixuj do hladka. Podle potřeby ještě dochuť solí nebo pepřem.
  2. Pokud pesto hned nepoužiješ, přendej ho do zavařovací nádoby, zalij olejem, uzavři a v ledničce skladuj maximálně týden. Nebo uvař těstoviny na zkus a hotové pesto s nimi smíchej. Přendej na talíře, zasyp nastrouhaným pecorinem, dýňovými semínky a ještě zakapej olejem. Ozdob jedlými kytičkami, v tomto případě maceškami a podávej, ideálně venku na zahradě.

 

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *