Domácí špenátové tagliatelle s chřestem a fetou

Domácí špenátové tagliatelle s chřestem a fetou

Zelené těstoviny? To Italové rádi slyší. A my ještě radši děláme. Je to výzva, když do kuchyně pustíte chefa s herečkou Veronikou Arichtevou. Pak se víc smějete, než vaříte.

Tak dlouho jsme tohle domácí vaření plánovali, až se to konečně stalo. Ještě teď nás bolí břišáky od smíchu. I když o sobě naše kamarádka Veruna tvrdí, že neumí vařit, tak kecá. Nečekejte žádné knedlíky (ale dala by je taky), prostě je to herečka, co umí zahrát pipinu. Prostě Rachel z Přátel. Vařit i péct ale umí, tak trošku po svém, možná jednodušší recepty, zato je víc prožívá. Neznám snad nikoho, komu by tolik záleželo na tom, jestli jsou lidi okolo ní spokojený. Mají co jíst, co pít? Nesedne si a nesedne.

Udělat domácí těstoviny byl můj nápad. Miluju italskou kuchyni, to jak je jednoduchá. Miluju chřest, je sám o sobě vtipný, takže hlavní hrdina byl jasný. A v neposlední řadě miluju ten strojek (je to nástavec od robota), jak tam to těsto „protéká“, jak se dělí. Tagliatelle jsem měla s Verčou dělat já, ale můj muž je mnohem šikovnější chef. Tak jsem ho v tom nechala. Navíc dohromady jsou ti dva mnohem vtipnější. Posuďte ve videu!

 

Děkujeme nožům FDick (Noze.cz) za krásný dárek pro našeho hosta

 

 

Tagliatelle s chřestem

4 porce

příprava: 40 minut + chlazení těsta

Co na těstoviny?

400 g hladké mouky + na podsypání

4 vejce

špetka soli

200 g baby špenátu + lístky na ozdobu

voda dle potřeby (asi 2–3 lžíce)

Co na chřest?

2 svazky zeleného chřestu

olivový olej

kůra z 1 citronu

sůl a pepř

100 g fety

Jak na to?

  1. Připrav si těsto na těstoviny. Odvaž Přesej ji do mísy, přidej vejce a špetku soli. Baby špenát spař, vymačkej přebytečnou vodu a nasekej najemno nožem. Nasyp do mísy a propracuj hladké těsto. Vodu přidávej postupně a propracovávej, dokud těsto nebude hladké. Pak ho přendej do potravinářské fólie, zabal a dej do ledničky aspoň na hodinu odpočinout.
  2. Těsto rozděl na 4 díly a ty za pomocí strojku na těstoviny (máme robota s nástavcem na těstoviny) vyválej na tenké plátky. Ty odlož na pomoučněnou plochu, vyměň nástavec a „vykrájej“ tagliatelle. Stoč je do klubíček a uvař je ve velkém hrnci v osolené vodě s troškou olivového oleje, asi 3 minuty.
  3. Chřest zbav tvrdých konců, nakrájej na menší díly a orestuj na olivovém oleji na skus. Vlastně ho spíš jen tak prohřej. Zelený chřest, pokud je baby, tenký, tak ani nemusíš blanšírovat. Odstav pánev a vmíchej kůru z citronu.
  4. Uvařené těstoviny přendej na talíře, ozdob je chřestem s citronovou kůrou, osol, opepři, přidej rozdrobený sýr a zakapej olivovým olejem. Ozdob lístky baby špenátu.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *