Retro letní saláty jako vzpomínka na dětství

Retro letní saláty jako vzpomínka na dětství

Okurkový, rajčatový s cibulkou a mrkvový s jablkem. Tyhle saláty patřily mezi ty nejhezčí vzpomínky na letní prázdniny. Ať už jsme byli na chalupě v Orlických horách nebo doma na zahradě.

A stejně tak je milujou naše holky. Okurkový salát dělá nejlepší babička, jak říkají. Ale i ten můj není vůbec k zahození. Všude cpu třtinový cukr, i když bílý se sem hodí mnohem víc! A co ještě? Přidávám panenský (za studena lisovaný olej). Proč? Protože vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K – prostě Zadek bez Z) potřebují pomoct, aby se v těle správně vstřebaly. Tak na to myslete, až budete dělat salát nebo fresh, třeba kombinace mrkev, jablko prostě musí být s oliváčem. Ale už zpátky k retro salátům. Jsou rychlé, a když je vychladíte, budou bombastické.

 

Okurkový salát

4 porce

příprava: 10 minut + chlazení

 

Co na okurkový salát?

2 salátové okurky

2 lžíce třtinového cukru

2 lžíce kvasného octa

2 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě namletý pepř

100 ml studené vody

 

Jak na to?

  1. Okurky omyj a oloupej. Polovinu nahrubo nastrouhej do mísy, druhou rozkroj podélně na polovinu a nakrájej na plátky. Přendej do mísy.
  2. Připrav si zálivku. Já to dělám podle Jamieho Olivera. Vše dám do zavařovačky, tedy cukr, ocet, olej, sůl, pepř a vodu. Uzavřu a pořádně promíchám. Salát pak už stačí jen zalít zálivkou, dát ho vychladit a pak podávat. U nás se ale sní dřív, než stihnu otevřít dveře ledničky.

 

Rajčatový salát

4 porce

příprava: 10 minut + chlazení

 

Co na rajčatový salát?

500 g cherry rajčátek

1 velká bílá cibule

1 velká červená cibule

1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce kvasného octa

1 lžíce panenského řepkového nebo olivového oleje

sůl a čerstvě namletý pepř

100 ml studené vody

 

Jak na to?

  1. Rajčátka omyj a nakrájejte na půlky. Cibule oloupej, rozpul a nakrájej na plátky. Přendej vše do mísy.
  2. A opět přichází čas na zavařovačku. Dej do ní cukr, ocet, olej, sůl, pepř a vodu. Uzavři a promíchej. Salát zalij zálivkou a podávej ho vychlazený.

 

Mrkvovo-jablečný salát

4 porce

příprava: 15 minut + chlazení

 

Co na mrkvovo-jablečný salát?

6 větších mrkví

4 větší červená jablka

šťáva z 1 citronu

asi 2 lžíce třtinového cukru

1 lžíce olivového oleje

100 ml studené vody

 

Jak na to?

  1. Mrkve omyj, oloupej a nahrubo nastrouhej do mísy. Jablka i se slupkou nastrouhej k mrkvi, Ihned zakapej šťávou z citronu a promíchej, ať nezhnědnou.
  2. Do zavařovačky dej cukr, olej a vodu. Uzavři a zase pořádně promíchej. Salát zalij zálivkou, promíchej a dej chladit. U nás se tenhle mrkvový salát jí během dne rovnou z ledničky.
Nadýchané trhance s třešněmi a jahodami
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *