Letní krémová polévka z pečených paprik

Letní krémová polévka z pečených paprik

Jakákoliv domácí poctivá polévka je skvělá polévka. Stačí pár surovin a dlouze tažený vývar. A když ingredience navíc předem opečete, vytáhnete maximum možných chutí. Třeba právě u paprik!

Ať už na vývar nebo pak na krémovou polévku, zeleninu dopředu zapečete v troubě pěkně dozlatova. Má pak úplně jinou chuť, intenzivnější. Pokud máte rádi hodně pálivé jídlo, pak k paprikám do trouby přidejte i rozkrojenou chilli papričku. Zbavte ji ale raději semínek, nejste sebevrazi – nebo jo? Pak to všechno orestujte s cibulkou, kurkumou a přidejte vývar. Postup už máte dole rozepsaný. Zdá se vám polévka málo červená? Takto je přirozená, věřte mi a ochutnejte ji. Je to „bomba“ recept mého chefa.

Polévka z pečených paprik

4 porce

příprava: 50 minut 

Co na polévku?

1,2 kg paprik (nejlepší jsou voňavé červené podlouhlé)

olivový olej

malé papričky (žluté a červené)

2 větší cibule

½ lžičky kurkumy

1 l domácího kuřecího vývaru (nebo slepičího)

200 ml kokosového mléka + na ozdobu polévky

sůl a pepř

šťáva z limetky

čerstvé oregano

Jak na to?

  1. Troubu rozehřej na 180°C. Papriky rozpul a zbav semínek. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem a zakapej olivovým olejem. Papriky peč asi 30 minut, klidně můžou být dohněda připálené. Vyndej a vlož do trouby další plech s malými papričkami na ozdobu polévky. Prodávají se pod názvem na gril a jsou červené a žluté. Zase je rozpul a zbav semínek, zakapej olivovým olejem a peč dozlatova.
  2. Ve velkém hrnci na olivovém oleji orestuj nasekanou cibuli, vmíchej kurkumu a přidej opečené papriky i se šťávou a zase restuj, stačí minutka. Zalij vývarem, přiveď k varu a hned odstav. Opatrně rozmixuj. Vmíchej kokosové mléko, promíchej a dochuť solí, pepřem a troškou šťávy z limetky.
  3. Polévku rozděl na talíře, zakapej ještě zbytkem kokosového mléka, přidej opečené malé papričky a ozdob lístky oregana.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *