Námi milovaný makovec se švestkami

Námi milovaný makovec se švestkami

Koláč zvaný makovec patří mezi TOP sladké u nás v rodině. Nikdy nepoužívám makové směsi, vždycky si ho melu čerstvý. Tím si kontroluju, jak moc bude buchta sladká a můžu si do ní přidat, co chci.

Na Slepičárně už máme makovec bez švestek, ale zato s našimi švestkovými pečenými povidly a tvarohem. Je taky boží. Tenhle je malinko jiný, je dělaný z jogurtu a je tam i skořice. Navrch můžete i nemusíte dávat ovoce. Ale když mák, tak uznejte samy, musí tam být švestky. Moje dcera Mia je vylupuje a dává mi je jako bonus k snězení. Vaše děti určitě takové „ohavnosti“ nedělají. A když ano, pak je to z lásky, ať máte dost vitaminů a nehladovíte…

P.S. Hrnky, do kterých odvažujeme ingredience mají klasický objem, tedy 250 ml. Ale teď už pojďte s námi na švestky.

 

Makovec se švestkami

1 hlubší plech

příprava: 50 minut

 

Co na makovec?

3 vejce

1 hrnek třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

1 lžička mleté skořice

150 g tučného bílého jogurtu

300 ml plnotučného mléka

1 ½ hrnku mletého máku

2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

½ hrnku oleje (já použila rýžový, ale může být i řepkový) + na vymazání plechu

rozpůlené švestky

moučkový cukr na posypání

 

Jak na to?

  1. Utři vejce s cukry a skořicí. Přidej jogurt, šlehej a postupně vmíchávej mléko. Nakonec přidej suché suroviny: mletý mák, mouku a prášek do pečiva. Vyšlehej. Poté lehce zapracuj olej.
  2. Předehřej troubu na 180°C. Plech vymaž olejem a vysyp moukou. Omyté švestky rozkroj na poloviny. Na plech vylij rovnoměrně těsto, navrch rozděl švestky slupkou dolů.
  3. Makovec peč dozlatova, asi 30 minut. Pak ho nech na mřížce vystydnout a nakonec zlehka posyp moučkovým cukrem.
4 Comments
  1. Dobrý den,
    opět dementní dotaz ode mě… ten plech hluboký standardní velikost nebo ten měnší? Večer, až zapadne slunce, ho udělám. Budu na chalupě za hvězdu 🙂
    Děkujuuu Barbora

    1. Zdravíme, Báro, je to klasický hluboký plech. Těšíme se na výsledek:-) vaše Slepičárna

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *