Tradiční české bramborové šišky s mákem

Tradiční české bramborové šišky s mákem

Neznám dítě, které by odmítlo šišky s mákem. Nebo šišky se strouhankou. Skvělé jsou i plněné povidly. A jak na ně z domácího bramborového těsta? Snadno!

Moje máma dělá zásadně domácí bramborové knedlíky. Recept na ně je vesměs stejný jako na šišky. Takže pokud uvaříte více brambor nebo jestli se vám už nebude chtít tvarovat šišky, prostě uválejte knedlík a uvařte ho. A ještě jeden tip mám. Šišky můžete naplnit i švestkovými povidly a pak je zasypat orestovanou strouhankou s máslem. To je teprve pravá česká gurmánská jízda!

Recept na pečená švestková povidla najdete tady.

Šišky s mákem

4 porce

příprava: 60 minut + chlazení

 

Co na bramborové šišky?

600 g brambor typu B

1 vejce

špetka soli

250 g hrubé mouky + na pomoučnění

mletý mák

moučkový cukr

rozehřáté máslo na přelití

 

Jak na to?

  1. Uvař brambory i se slupkou doměkka. Slij je a nech vychladnout. Pak je oloupej a najemno nastrouhej do větší mísy nebo rovnou na kuchyňskou plochu. Doprostřed vyklepni vajíčko, přidej špetku soli a postupně vpracuj mouku. Pokud se ti těsto bude hodně lepit, neboj se přidat mouku, někdy to vychází až na 300 g.
  2. Vypracuj hladké těsto a nech ho chvilku, ideálně 30 minut, odpočinout na pomoučněné ploše nebo v ledničce. Mezitím nalij vodu do velkého hrnce, přidej trošku soli a přiveď k varu.
  3. Z bramborového těsta odebírej menší kousky a tvaruj z nich dlaněmi šišky. Dávej si je stranou na pomoučněnou plochu. Šišky vař ve vroucí vodě asi dvě až tři minuty podle velikosti.
  4. Šišky sceď, rozděl na talíře a podávej posypané čerstvě namletým mákem, moučkovým cukrem a zalité rozehřátým máslem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *