Podzimní galette s dýní a kozím sýrem

Podzimní galette s dýní a kozím sýrem

Když máte dýně, tak co uvaříte? Polévku. Jenže tu už na blogu máme, dokonce dvě. Co ale nemáme, je slaný koláč galette. Bude to taková obměna francouzské kuchyně s nádechem orientu a českého venkova.

Galette je skvělá v tom, že do ní můžete dát cokoliv. Ale dopředu s tím musíte počítat, do sladkého těsta se totiž přidává cukr. Já ho do slané verze nedala a místo podmáslí, které jsem doma neměla, jsem použila bílý jogurt. A také to šlo. A konečně jsem využila kozí sýr (měla jsem ho ještě z cest po Šumavě) a dýňový olej, který se jen tak někam nehodí. Prostě je to směsice „co dům dal“.

 

Galette s dýní a kozím sýrem

4 menší porce (nebo 2 velké)

příprava: 60 minut + 1 hodina na chlazení těsta

Co na slanou galette?

280 g hladké (ideálně špaldové) mouky + na podsypání

50 g hladké kukuřičné mouky

1 lžička mořské soli

špetka tandoori koření (pro vůni a barvu)

1 vejce

100 g studeného másla

150 g bílého jogurtu

1 malá dýně hokaido

100 g kozího sýru s modrou plísní (rodinná farma Výrov)

hrst vlašských ořechů

sůl a pepř

čerstvý tymián

olivový + dýňový olej na pomazání

Jak na to?

  1. Vypracuj těsto. Přesej mouky do mísy od robota, přidej sůl, vejce a na kostičky nakrájené studené máslo. Nástavcem „K“ začni propracovávat těsto, postupně přidávej jogurt. Pokud je těsto lepivé, přidej ještě trošku mouky.
  2. Na pomoučněné ploše ještě těsto rukama propracuj, aby bylo krásně tvárné. Pak ho přendej do potravinářského sáčku a nech ho v ledničce hodinu odpočinout.
  3. Dýni očisti, dej pryč semínka a nakrájej ji na tenčí plátky. Horkovzdušnou troubu rozehřej na 150°C. Těsto vyndej z ledničky, polož ho na jeden plát pečicího papíru a přes něj dej druhý plát. Vyválej kruh až do stran pečicího papíru. Vrchní papír dej pryč.
  4. Vyválené těsto potři oleji (já míchám olivový s troškou dýňového), nejdi až úplně do okrajů. Od středu vyskládej nakrájenou dýni (zase ne až do krajů), budeš je přehýbat. Na dýni rozděl kozí sýr a vlašské ořechy, osol a opepři. Ještě můžeš zakapat olivovým olejem a navrch dát tymián. Okraje postupně překládej přes sebe a potři je olejem.
  5. Galette peč v troubě dozlatova, asi 45 minut. Průběžně můžeš potírat okraje olejem, aby se nespálily. Upečenou galette s dýní přendej na mřížku a nech trošku vychladnout, pak krájej. Já ji ale jím nejraději horkou.

Recept na sladkou galette najdete tady

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *