Šípková omáčka s kančím a knedlíkem

Šípková omáčka s kančím a knedlíkem

Kančí se šípkovou nebo se zelím? Tuhle hlášku z filmu Slavnosti sněženek určitě znáte. Tak v našem případě je to jasné. Prostě šípkovou omáčku!

Co by to bylo za podzimní víkend bez nějaké té české tradiční omáčky, zvěřiny a domácích knedlíků? Pěkně nudný. Nejhezčí čas je totiž ten, co trávíte v kuchyni. A ještě lepší čas je ten, který sdílíte dohromady. A co taky dělat venku, když je sychravo a doma je teplo a voní celá kuchyň!

 

Šípková omáčka s kančím

4 porce

příprava: 90 minut

 

Co na šípkovou omáčku?

70 g anglické slaniny

2 cibule

1 kg kančí plece

2 lžíce vepřového sádla (nebo olej)

2 mrkve

1 petržel

½ celeru

2 lžičky mleté skořice

8 kuliček jalovce

10 kuliček pepře

tymián a majoránka

asi 1 lžíce cukru na dochucení

2 lžičky rajčatového pyré

200 ml šípkového pyré

2 lžíce švestkových povidel

300 ml suchého červeného vína

1,5 l kuřecího vývaru (může být i zeleninový)

sůl a pepř

1 citron

 

Jak na šípkovou omáčku?

  1. Nakrájej slaninu na kostičky, cibuli nadrobno a kančí na menší kousky. V hrnci rozehřej sádlo (nebo olej) a orestuj dohromady slaninu, cibuli a maso. Osol, opepři a „zatáhni“.
  2. Maso vyjmi a dej si stranou, vůbec nevadí, když ti na některém kousku zůstane cibule nebo slanina. Do základu vmíchej zeleninu nakrájenou na kostičky, koření a cukr a nech zkaramelizovat.
  3. Poté přidej rajčatové pyré, povidla a víno, vrať zpátky maso do hrnce a dus při nižší teplotě, dokud kančí nezměkne, asi hodinu. Podle potřeby podlévej vývarem a sem tam zamíchej.
  4. Jakmile bude maso měkké, zase ho dej stranou, omáčku najemno rozmixuj, dochuť solí , pepřem a šťávou z citronu. Vrať zase maso zpátky a podávej s karlovarskými knedlíky.

 

Karlovarské knedlíky

4 porce

příprava: 45 minut

 

Co na karlovarské knedlíky?

4 rohlíky

špetka soli

250 g polohrubé mouky

hrst nasekané petrželky

2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

250 ml plnotučného mléka

 

Jak na knedlíky?

  1. Dej vařit vodu ve velkém hrnci. Na knedlíky nakrájej rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchej he ve větší míse se solí a moukou. Přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracuj těsto. Z bílků vyšlehej sníh a zlehka ho vpracuj do těsta na knedlíky.
  2. Těsto rozděl na dvě poloviny. Rozlož si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dej těsto tak, aby okraje byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Propíchej párátkem. Vař ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
  3. Vyndej na kuchyňskou plochu, rozbal a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Přendej do mísy a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple (třeba pod dekou), než začne servírovat.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *