Šípková omáčka s kančím a knedlíkem

Šípková omáčka s kančím a knedlíkem

Kančí se šípkovou nebo se zelím? Tuhle hlášku z filmu Slavnosti sněženek určitě znáte. Tak v našem případě je to jasné. Prostě se šípkovou!

Co by to bylo za podzimní víkend bez nějaké té české tradiční omáčky, zvěřiny a domácích knedlíků? Pěkně nudný. Nejhezčí čas je totiž ten, co trávíte v kuchyni. A ještě lepší čas je ten, který sdílíte dohromady. A co taky dělat venku, když je sychravo a doma je teplo a voní celá kuchyň!

Šípková omáčka s kančím

4 porce

příprava: 90 minut

Co na šípkovou omáčku?

70 g anglické slaniny

2 cibule

1 kg kančí plece

2 lžíce vepřového sádla (nebo olej)

2 mrkve

1 petržel

½ celeru

2 lžičky mleté skořice

8 kuliček jalovce

10 kuliček pepře

tymián a majoránka

asi 1 lžíce cukru na dochucení

2 lžičky rajčatového pyré

200 ml šípkového pyré

2 lžíce švestkových povidel

300 ml suchého červeného vína

1,5 l kuřecího vývaru (může být i zeleninový)

sůl a pepř

1 citron

Jak na šípkovou omáčku?

  1. Nakrájej slaninu na kostičky, cibuli nadrobno a kančí na menší kousky. V hrnci rozehřej sádlo (nebo olej) a vše orestuj dohromady. Osol, opepři a „zatáhni“.
  2. Maso vyjmi a dej stranou. Vůbec nevadí, když ti na některém kousku zůstane cibule nebo slanina. Do základu vmíchej kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, koření a cukr a nech zkaramelizovat.
  3. Poté přidej rajčatové a šípkové pyré, povidla a víno. Maso vrať zpátky do hrnce a dus při nižší teplotě, dokud kančí nezměkne, asi hodinu. Podle potřeby podlévej vývarem a sem tam zamíchej.
  4. Jakmile bude maso měkké, vyjmi ho a dej stranou. Omáčku najemno rozmixuj, dochuť solí , pepřem a šťávou z citronu. Maso vrať zase zpátky a podávej s karlovarskými knedlíky.

 

Karlovarské knedlíky

4 porce

příprava: 45 minut

Co na karlovarské knedlíky?

4 rohlíky (ideálně den staré)

špetka soli

250 g polohrubé mouky

hrst nasekané petrželky

2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

250 ml plnotučného mléka

Jak na knedlíky?

  1. Dej vařit vodu ve velkém hrnci. Nakrájej rohlíky na kostičky, smíchej je ve větší míse se solí a moukou. Přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracuj těsto. Z bílků vyšlehej sníh a zlehka ho vpracuj do těsta na knedlíky.
  2. Těsto rozděl na dvě poloviny. Na pracovní plochu si rozlož dvě potravinářské fólie a do každé dej těsto tak, aby okraje folie byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Vzniklý váleček propíchej párátkem. Vař ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
  3. Vyndej na pracovní plochu, rozbal a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Knedlíky přendej do mísy a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple (třeba pod dekou), než budeš servírovat.
2 Comments
  1. A kde v postupu to šípkové pyré? Když už opisujete, tak ne z chybami! Měl jsem za to, že recepty osobně zkoušíte.

    1. Dobrý večer, děkujeme za upozornění, občas některé slovo při psaní vypadne, je to blog:-) Upravíme. Nicméně, všechny recepty opravdu děláme, uvaříme, ochutnáme, vyfotíme, sepíšeme. Dokonce je servírujeme lidem. Je nám líto, že si toto myslíte… Mějte se krásně, zdraví Slepičárna

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *