Kakaový tvarohový koláč s hruškami

Kakaový tvarohový koláč s hruškami

Víkend je tu a s ním i sladké pečení. Co třeba takový kakaový máslový základ, na něj pěkně tvaroh provoněný skořicí a k tomu sladké podzimní hrušky?

Vypadá jako cheesecake, ale není. Tento tvarohový koláč je ve skutečnosti strašně jednoduchý. Říkám mu beze zbytku nebo taky „co dům dá“. Protože tyhle suroviny obvykle mám doma v lednici a ve špízy. Navrch koláče nemusíte dávat jen hrušky, můžou tam přijít i jablka nebo třeba švestky.

Hruškový koláč s tvarohem

1 forma o průměru 28 cm

příprava: 80 minut + 30 minut chlazení

 

Co na těsto na koláč?

100 g chlazeného másla + na vymazání formy

1 vejce

300 g polohrubé mouky + na vysypání formy

4 lžíce třtinového cukru

1 lžíce holandského kakaa

1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)

 

Co na tvarohovou náplň?

250 g plnotučného tvarohu (1 vanička)

1 vejce

2 lžíce moučkového cukru (prodává se i třtinový)

špetka skořice

4 hrušky

 

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Odvaž si studené máslo, přendej ho do větší mísy. Přidej vejce, mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Ideálně prsty propracuj hladké těsto. Zabal ho do potravinářské fólie a nech ho alespoň 30 minut odpočívat v chladu.
  2. Poté předehřej troubu na 180°C. Vymaž formu máslem a vysyp moukou. V robotu utři tvaroh spolu s vejcem, moučkovým cukrem a skořicí. Hrušky zbav stopek, rozpul, odkroj jádřince a zkus je nakrájet podélně tak, aby ti vždy ta polovina držela při sobě.
  3. Vychlazené kakaové těsto buďto vyválej do kruhu o velikosti formy na pečení nebo jej prsty vytvaruj do formy, to dělám já. Jdi s těstem lehce do okrajů. Na těsto nalij tvarohovou náplň, okraje by ti měly zůstat bez krému. Navrch rozděl pokrájené hrušky slupkou nahoru.
  4. Koláč peč při 180°C dokud nezačne lehce zlátnout tvaroh, trvá to přibližně 50 minut. Pak jej vyndej a nech na mřížce vystydnout. Teprve poté krájej a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *