Smetanové kuře s žampiony a slaninou

Smetanové kuře s žampiony a slaninou

Co si zase upéct k víkendovému obědu? U nás doma to často bývá pečené kuře s brambory. Já tentokrát zkusila podzimní verzi s hořčicí, houbami a slaninou. Nechybí ani smetana!

Ono taky, co furt vymýšlet. A tahle varianta je vděčná. Můžete si takto připravené kuře dát s brambory nebo s rýží. A když máte celé kuře, pak jej vykostěte a ze zbytků si upečte vývar. Ten se hodí na podlévání nebo třeba pak k večeři na polévku s nudličkami. Prostě menu na celý den a vy budete mít čas upéct ještě koláč. Nebo taky ne.

Smetanové farmářské kuře

4 porce

Příprava: 2 hodiny

Co na kuře?

1 celé farmářské kuře (vykostěné, zbytky používám na vývar)

1 lžíce dijonské hořčice

sůl a pepř

olivový olej

2 cibule

250 g žampionů (nebo čerstvých jedlých hub)

100 g anglické slaniny

tymián

kuřecí vývar nebo voda na podlití

250 ml smetany

hladká mouka na zahuštění (nemusí být!)

jarní cibulka

Jak na to?

  1. Nejdříve vykosti kuře. Jednotlivé části přendej do mísy, přidej hořčici, sůl, pepř a zakapej olivovým olejem. Promíchej tak, aby se všechny kousky kuřete obalily. Přetáhni potravinářskou fólií a dej do ledničky na chvíli odpočinout.
  2. Mezitím oloupej cibule a očisti žampiony. Cibuli nakrájej nadrobno, žampiony a slaninu na plátky. Z lednice vytáhni kuřecí maso. Na pánvi rozehřej olej, „zatáhni“ maso ze všech stran dozlatova a dej si jej stranou na talíř. Rozehřej troubu na 180°C.
  3. Na pánev přilij olej, orestuj cibuli, poté přidej slaninu a žampiony a opět restuj. Osol, opepři a vmíchej část tymiánu. Směs z pánve přendej do pekáčku, navrch rozlož navrch kuřecí a pokud máš, podlij troškou vývaru, případně vodou.
  4. Peč dozlatova, asi hodinu a půl, podle toho, jak velké máš kousky kuřecího masa. Průběžně promíchej, podle potřeby podlij. Pak si dej maso stranou, ideálně někam do tepla.
  5. Pekáček dej na plotnu (případně maso s omáčkou přendej) zpět na pánev) a přiveď k varu. Já ještě přidávám vývar, který „táhnu“ v hrnci vedle. Záleží na tom, kolik chceš mít šťávy. Vmíchej smetanu, můžeš ji zahustit lehce hladkou moukou a sniž teplotu. Dochuť solí, pepřem a přidej tymián. Vlož maso a ještě dohromady prohřej. Na závěr zasyp nasekanou jarní cibulkou.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *