Zapečené narozeninové ústřice si zamilujete!

Zapečené narozeninové ústřice si zamilujete!

Ústřice jsme se učili jíst na dvou místech Francie. Různé velikosti, k tomu klasicky pár kapek citronové šťávy a nakonec zapít litrem suchého bílého vína. Máte to taky tak? Buď je milujete nebo si na ně prostě zvykáte!

Ale! Existuje i jedna možnost, jak si ústřice dát, aniž by byla cítit ta klasická slaná rybina. Aniž bych musela ten sval rychle polknout, protože žvýkat živou bytost pro radost, se mi moc nechce. A tou možností je, prostě je zapéct s tím, co máme rádi. Je to snadné a hodí se to jako slavnostní předkrm k jakékoliv příležitosti, třeba k narozeninám. Nebo si je dejte jen tak s bílým vínem.

Jak otevírat ústřice?

V první řadě si pořiď na to vhodný nůž. Typický je s ochrannou záštitou (jako ten na úvodní fotce) nebo můžeš mít i nůž bez ní! Někdo si bere ochranné rukavice, někomu stačí párkrát přeložená utěrka. Ale nejlepší je praxe a pak samozřejmě čerstvé ústřice. Mají pevnou až ostrou skořápku, o kterou se snadno poraníš. Ústřici si dej do dlaně, měla by přesně kopírovat tvou „jamku“. Špičku nože opatrně (zároveň musíš i silou), zapíchni do od tebe vzdálenějšího okraje. Nesmíš však moc do hloubky, aby se neporušil sval. Pak ploškou čepele táhni k sobě po okraji, sval musí být pod nožem. Jakmile ústřici otevřeš, slij přebytečnou vodu a nech ji chvilku odpočinout, aby vypustila vlastní šťávu!

Chceš vědět o ústřicích víc? Přečti si náš článek z Francie

Zapečené narozeninové ústřice

2 porce

Příprava: 20 minut

Co na ústřice?

8 větších ústřic

čerstvá máta a koriandr

80 g parmazánu

lehce podrcený růžový pepř

extra panenský olivový olej na zakápnutí

bílé italské pečivo

Jak na to?

  1. Ústřice otevři, slij vodu. Předehřej si troubu na 220°C. Otevřené ústřice přendej na plech nebo pekáček a dej je tak na 3 minuty do trouby.
  2. Pak ústřice vyndej, slij přebytečnou šťávu. Zasyp je bylinkami, lehce podrceným růžovým pepřem a nastrouhaným parmazánem. Zakápni olivovým olejem. A opět peč, tentokrát už dozlatova, asi 5 minut.
  3. Upečené ústřice vyndej a podávej, třeba s bílým italským pečivem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *