Zapečené narozeninové ústřice si zamilujete!

Zapečené narozeninové ústřice si zamilujete!

Učila jsem se jíst ústřice na dvou místech Francie. Různé velikosti, k tomu klasicky pár kapek citronové šťávy a nakonec zapít litrem suchého bílého vína. Máte to taky tak? Buď je milujete nebo si na ně prostě zvykáte!

Ale! Existuje i jedna možnost, jak si ústřice dát, aniž by byla cítit ta klasická slaná rybina. Aniž bych musela ten sval rychle polknout, protože žvýkat živou bytost pro radost se mi moc nechce. A tou možností je, je prostě zapéct s tím, co máme rádi. Je to snadné a hodí se to jako slavnostní předkrm k jakékoliv příležitosti, třeba k narozeninám. Nebo si je dejte jen tak s bílým vínem.

Jak otevírat ústřice?

V první řadě si pořiď na to vhodný nůž. Typický je s ochranou záštitou (jako ten na úvodní fotce) nebo můžeš mít i nůž bez ní! Někdo si bere ochranné rukavice, někdy stačí párkrát přeložená utěrka. Ale nejlepší je praxe a pak samozřejmě čerstvé ústřice. Mají pevnou až ostrou skořápku, o kterou se snadno poraníš. Ústřici si dej do dlaně, měla by přesně kopírovat tvou „jamku“. Špičku nože opatrně, ale zároveň musíš i silou, zapíchni do od tebe vzdálenějšího okraje. Nesmíš však moc do hloubky, aby se neporušil sval. Pak ploškou čepele táhni k sobě po okraji, sval musí být pod nožem. Jakmile ústřici otevřeš, slij přebytečnou vodu a nech ji chvilku odpočinout, aby vypustila vlastní šťávu!

Chceš vědět o ústřicích víc? Přečti si náš článek z Francie

Zapečené narozeninové ústřice

2 porce

příprava: 20 minut

 

Co na ústřice?

8 větších ústřic

čerstvá máta a koriandr

80 g parmazánu

lehce podrcený růžový pepř

extra panenský olivový olej na zakápnutí

bílé italské pečivo

 

Jak na to?

  1. Ústřice otevři, slij vodu. Předehřej si troubu na 220°C. Otevřené ústřice přendej na plech nebo pekáček a dej je do trouby tak na 3 minuty.
  2. Pak je vyndej, slij přebytečnou šťávu. Zasyp je bylinkami, lehce podrceným růžovým pepřem a nastrouhaným parmazánem. Zakápni olivovým olejem. A opět peč, tentokrát už dozlatova, asi 5 minut.
  3. Upečené ústřice vyndej a podávej, třeba s bílým italským pečivem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *