Česká kuchyně: škvarkový koláč s povidly

Česká kuchyně: škvarkový koláč s povidly

Jak jinak oslavit 100 let naší země než klasickou českou kuchyní našich babiček? Pojďte si s námi upéct škvarkový koláč.

Když jsem naší dceři řekla, že udělám koláč z vepřových škvarků, myslela si, že je to sranda. Ale nebyla. Chystala jsem se na něj už pěkně dlouho. A pak jsem ho jednou slíbila tátovi. Když přišel k nám domů, trápil mě s ním tak dlouho, že jsem ho nakonec upekla. Vytáhla jsem svoje pečená švestková povidla (můžeš použít i kyselejší marmeládu) a měla jsem co dělat, abych ho vyfotila dřív, než mi ho táta vezme z ruky…

 

Škvarkový koláč s povidly

Forma o průměru 20 cm

Příprava: 60 minut + 1 hodina chlazení těsta

Co na škvarkový koláč?

140 g vepřových škvarků

3 lžíce másla

špetka mleté skořice

1 BIO vanilkový cukr

200 g moučkového cukru

350–400 g hladké mouky

½ prášku do pečiva (bez fosfátů)

1 vejce

asi 5 lžic plnotučného mléka

švestková povidla

olej na vymazání formy

polohrubá mouka na vysypání formy

Jak na to?

  1. Pomel škvarky na tzv. pastu. Přendej je do mísy, přidej máslo (může být vytažené z ledničky), skořici, cukry a 350 g mouky. Prsty propracuj těsto. Je lepší to udělat ručně, protože pak můžeš ze směsi vytáhnout tvrdé kousky škvarek, které by ti mohly v koláči vylámat zuby.
  2. Až budeš mít těsto, co vypadá jako drobenka, přidej prášek do pečiva, vejce a mléko. Znovu propracuj. Pokud je těsto tekuté, přidej ještě trošku mouky a znovu propracuj. Já si těsto přendávám na pomoučněnou plochu a ještě ho zapracuju rukama. Hotové těsto, které vypadá jako linecké, přendej do potravinářského sáčku a dej na hodinu do ledničky odpočinout.
  3. Předehřej troubu na 180°C. Formu vymaž olejem a vysyp polohrubou moukou. Těsto si rozděl na jednu větší a jednu menší část. Tu větší vyválej a přendej do formy. Těsto propíchej vidličkou. Celé, až na okraje, pomaž vrstvou povidel.
  4. Z té menší části odebírej kousky těsta a ty uválej v tenčí „hady“. Ty pak skládej na koláč do tvaru mřížky. Koláč peč v troubě dozlatova, asi 30 minut. Nech ho vychladnout na mřížce a pak krájej.

 

2 Comments
  1. Skvělý recept.Dnes ráno jsem ho upekla.Na půlku jsem dala dzem z červeného rybízu a na druhou půlku domácí povidla.diky

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *