Manuál na tu nejlepší svatomartinskou husu se zelím a domácími knedlíky

Manuál na tu nejlepší svatomartinskou husu se zelím a domácími knedlíky

Existuje hned několik receptů a návodů, jak si na svatého Martina (11.11.) připravit tu nejlepší husu! Za mě nesmí chybět sůl, kmín a jablka. Pak už je to o inspiraci, zda přidat hřebíček, jablka vyměnit za hrušky, dodat cibuli…

To všechno vám ale bude k ničemu, když nebudete mít ty správné lidi kolem stolu. Protože sníst celou svatomartinskou husu ve dvou je doslova smrt. Z jedné husy totiž uděláte hodně parády. Za prvé, obvykle se prodává i s droby (krk, srdce, ledvinky…), ty dejte na plech a pečte s kořenovou zeleninou dozlatova, pak je přendejte do hrnce, přidejte trošku soli, badyán, nové koření, bobkový list, celý pepř a tymián. Táhněte vývar alespoň 3 hodiny, poté slijte a použijte vývar k přípravě slavnostní polévky.

Játrové knedlíčky do polévky

Za druhé, vám zbydou s velkou pravděpodobností játra. Z nich můžete udělat do polévky játrové knedlíčky. Ty připravíte tak, že je najemno rozmixujete, přidáte bez kůrek na malé kostičky nakrájené dva až tři toastové chleby, vmícháte žloutek, 1 utřený stroužek česneku, muškátový oříšek, majoránku a dochutíte solí a pepřem. Vše „utřete“ a nechte chvilku, asi 15 minut, odpočívat v chladu. Pak tvarujte knedlíčky (může vám pomoct strouhanka na dlaních) a zavařte je v polévce až úplně ke konci, stačí jim 10 až 15 minut ve vroucí vodě (polévce).

Jak udělat husu ještě křehčí?

Máte dvě možnosti, o kterých vím. Ta jedna je, že husu pečlivě osolíte, přendáte ji do pekáčku, přiklopíte a necháte takto uležet v chladu alespoň přes noc. Může takhle být ale i dva, tři dny. Nebo ji můžete stejným způsobem osolit a ještě navíc naložit do mléka, přiklopit a nechat 2 dny v chladu „marinovat“. Pak husu vyndejte, opláchněte a postupujte podle receptu. Nakonec můžete svatomartinskou husu ještě potřít medem, dát ji odklopenou ještě chvilku péct, kůrčička bude krásně křupavá!

A poslední tip na závěr, co se zbytky?

Až oberete maso z pečené husy tak, že už fakt víc jíst nemůžete, dejte zbytky do hrnce s vodou, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a koření viz. návod na polévku v tomto článku a táhněte opět vývar, třeba na druhý den.

P.S. Nezapomeňte na svatomartinské víno. Doporučujeme vinotéku Bohemia Wine se sommeliérkou Terezou Krajčíkovou, ta vám určitě poradí s výběrem!

Svatomartinská husa s jablky

4-6 porcí

příprava: 3,5 hodiny + případně marinování

 

Co na husu?

1 husa (okolo 4 kg)

sůl

drcený kmín

2 cibule

2 jablka

 

Jak na to?

  1. Husu (bez drobů) si podle potřeby a času nalož do soli a do mléka. Nebo, pokud čas nemáš, stačí, když ji osolíš, okmínuješ a dovnitř trupu dáš dvě oloupané cibule vcelku a dvě celá jablka. „Zašij“ ji párátky.
  2. Husu přendej prsy nahoru do pekáčku, ideálně s mřížkou, aby neležela přímo na dně. Podlij troškou vody, přiklop a dej ji do trouby péct na 200°C (můžeš ji péct i na pomalý způsob 5-6 hodin při 120°C) do změknutí, asi 3 hodiny. Postupně ji podle potřeby podlévej horkou vodou a pak naopak šťávou z výpeku zalévej.
  3. Ke konci pečení můžeš husu odklopit a potřít ještě medem a nech ji chvilku ještě péct. Pak ji opatrně přendej na prkénko a naporcuj. Pečená drůbež se celkově lépe krájí (nebo stříhá nůžkami na drůbež), když je studená. Ale na to čas není!

 

Bramborové a karlovarské knedlíky

4-6 porcí

příprava: 1 hodina + vychladnutí brambor

 

Co na bramborové knedlíky?

6 větších nebo 8 menších brambor

1 vejce

sůl

asi 250 až 300 g hrubé mouky + na podsypání

 

Co na karlovarské knedlíky?

4 housky nebo rohlíky

sůl

250 g polohrubé mouky

hrst nasekané petrželky

2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

250 ml plnotučného mléka

 

Jak na to?

  1. Zatím, co se bude husa péct, připrav si knedlíky. Nejdříve bramborové. Uvař brambory i se slupkou doměkka. Pak je slij a nech vychladnout, někdy je lepší si je uvařit večer a nechat přes noc v chladu. Pak je oloupej a najemno nastrouhej. Přidej vejce, trošku soli a hrubou mouku. Vypracuj hladké těsto, pokud se ti lepí, ještě přidej mouku. Těsto rozděl na dvě větší šišky a ty nech na pomoučněném válu odpočinout. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu. Bramborové knedlíky vař podle velikosti 20 až 25 minut. Poté je nakrájej nožem (nebo režnou nití) a nech v teple odpočívat, dokud nebudeš jídlo servírovat.
  2. Karlovarské knedlíky připravíš tak, že housky nebo rohlíky nakrájíš na malé kostičky. Přendej je do větší mísy, přidej sůl, mouku, nasekanou petrželku a žloutky. Promíchej. Z bílků vyšlehej sníh a ten zlehka zapracuj do těsta na knedlíky. Těsto rozděl na dvě rozložené potravinářské fólie. Okraje musí zůstat volné. Zamotej, okraje zavaž provázkem a vař je v hrnci s vroucí vodou z každé strany 14 minut (14 minut + 14 minut). Poté knedlíky vyndej, rozbal, propíchej párátkem a krájej ideálně režnou nití, aby se nesrazily. Přikryj čistou utěrkou a opět je nech v teple. Nebo rovnou podávej.

 

Bílé a červené zelí k huse

4-6 porcí

příprava: 30 minut

 

Co na bílé zelí?

1 kg sterilizovaného bílého zelí ve sladkokyselém nálevu

40 g slaniny

1 cibule

sůl a pepř

drcený kmín

cukr a ocet na dochucení

 

Co na červené zelí?

1 kg sterilizovaného červeného zelí ve sladkokyselém nálevu

1 lžíce (ideálně) husího sádla

1 cibule

1 celá skořice

2 hvězdičky badyánu

sůl a pepř

med a citron na dochucení

 

Jak na to?

  1. Bílé zelí slij, slaninu nakrájej na nudličky, cibuli nasekej. Na pánvi orestuj slaninu spolu s cibulí, přidej slité zelí, sůl, pepř a drcený kmín a dus při střední teplotě doměkka, asi 15 minut. Podle potřeby podlij troškou vody. Na konci dochuť zelí cukrem a octem.
  2. Červené zelí slij. Na pánvi rozehřej sádlo a orestuj nasekanou cibulku. Přidej zelí, celou skořici a badyán. Osol a opepři. Promíchej a dus při střední teplotě doměkka, asi 15 minut, chutě se krásně propojí. Podle potřeby podlij troškou vody. Nakonec dochuť medem a šťávou z citronu.

 

Máte radši pečenou kachnu? Pak i na tu tady máme recept.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *