Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Jsou snadné, jsou tradiční, jsou podzimní i zimní! O kom je řeč? O křehkých rohlíčkách plněných směsí z vlašských ořechů. Ideální recept, který se vám bude hodit ke svatomartinské huse.

Jediný problém, který s ním mám je, že když dopeču jedny, můžu se vrhnout na přípravu dalších. Obvykle hned zmizí, ještě horké! A dostat je na talíř a vyfotit je nadlidský výkon, ledaže nejsou děti doma… Navíc jsou tyhle rohlíčky hodně variabilní. Připravíte je i zdravěji, z pohankové nebo špaldové mouky. Místo vlašských, můžete použít i lískové ořechy nebo nastrouhané mandle. A nebo je upéct úplně jinak, s tvarohovou nebo makovou náplní či s povidly. A co víc, tohle těsto se skvěle hodí i na vykrajování sušenek nebo na korpus pro koláč.

Svatomartinské rohlíčky

16 rohlíčků

Příprava: 1 hodina + chlazení těsta

Co na rohlíčky?

300 g polohrubé mouky + na vál

½ sáčku prášku do pečiva (bez fosfátů)

40 g domácího vanilkového cukru

2 vejce + 1 vejce na potírání

140 g chlazeného másla

moučkový cukr na zasypání

Co na ořechovou náplň?

200 g mletých vlašských ořechů

100 ml smetany na šlehání (33%)

2 lžíce medu

špetka skořice

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Odvaž si mouku a spolu s práškem do pečiva ji přesej do mísy. Přidej cukr, vejce a pokrájené máslo. Ideálně prsty vypracuj hladké těsto. Přendej si ho na pomoučněnou plochu a ještě propracuj. Zabal ho do potravinářské fólie a nech v chladu alespoň hodinu těsto odležet.
  2. Mezitím namel nebo nasekej nadrobno vlašské ořechy. Vlož je do rendlíku, zalij smetanou, vmíchej med a skořici. Přiveď k varu, stáhni teplotu a za stálého míchání chvilku vař, dokud směs nezhoustne, stačí minutka. Odstav a nech vychladnout.
  3. Předehřej troubu na 180°C. Vyndej těsto, rozděl ho na dvě poloviny, přendej první část na pomoučněnou plochu a prsty propracuj, ať má tu správnou teplotu a dobře se ti s ním pracuje.
  4. Vyválej kruh, ten nakrájej (viz. foto) na 8 trojúhelníčků. Na širší konec dej vždy ořechovou směs a opatrně zatoč rohlíčky, prsty ještě utahuj, ať ti směs nevyteče ven. To stejné udělej i s druhou částí těsta.
  5. Rohlíčky přendej na plech vyložený pečicím papírem, potři vyšlehaným vejcem a peč dozlatova, asi 20 minut. Pak nech na mřížce rohlíčky vychladnout a nakonec je můžeš ještě zlehka zasypat moučkovým cukrem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *