Srdeční záležitost: guláš s kynutými knedlíky

Srdeční záležitost: guláš s kynutými knedlíky

Experimentujete s gulášem? Zkoušíte klasiku z hovězí kližky nebo třeba zabijačkovou verzi? Vaříte ho s pivem nebo bez? Pokud milujete guláš, pak vás možná oslní i naše verze z kuřecích srdíček.

 

Já vím, co si říkáte, tolik kuřat muselo padnout, aby se 4 lidi najedli. Bohužel. Myslím si to stejné, ale i tak jíme na kila křidélka, smažíme pro děti ku-řízky, protože z krkovice jim nejedou. Berme to tak, jak to je a snažme se aspoň kupovat kvalitní „šťastné“ maso! A neříkám vám, jezte to denně, jednou za týden, jednou měsíčně. Zkuste tím jen obměnit svůj jídelníček. Experimentovat je zde dovoleno. Minimálně u nás na Slepičárně. Děkujeme za pochopení.

 

Guláš z kuřecích srdíček

4 porce

příprava: 2 hodiny

 

Co na guláš?

1 kg cibule

2 lžíce vepřového (nebo husího) sádla

2 kg očištěných kuřecích srdíček

sůl a pepř

2 lžíce sladké papriky (zahustit guláš můžete i starým chlebem)

2 lžíce hladké mouky na zahuštění

asi 1 l kuřecího vývaru (podle toho, kolik chceš omáčky)

1 červená cibule na podávání

 

Co na kynuté knedlíky?

250 ml plnotučného mléka

½ lžičky krupicového cukru

10 g droždí

500 g hrubé mouky + na podyspání

1 vejce

½ lžičky soli

1 houska

 

Jak na to?

  1. Oloupej a nakrájej cibuli. Orestuj ji za stálého míchání v hrnci na sádle dohněda. Pak přidej očištěná kuřecí srdíčka, opět orestuj. Osol, opepři a zasypej paprikou a hladkou moukou. Orestuj. Směs v hrnci zalij vývarem, jakmile se to začne vařit, sniž teplotu. Dus asi hodinu. Všechno se krásně propojí a srdíčka budou měkká.
  2. Mezitím si připrav kynuté knedlíky. Odměř si mléko, ohřej ho, ale pozor, ať není moc horké, odeber 2 lžíce z něj do hrnku, přidej cukr a rozdrob droždí. Nech v teple vzejít kvásek.
  3. Do mísy odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej sůl, vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko. Nech asi 5 minut odpočinout, stačí, když mísu přikryješ čistou utěrkou.
  4. Pak do mísy přidej na malé kostičky nakrájenou housku a vypracuj těsto. Opět přikryj utěrkou a nech v teple kynout 30 minut. Ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky.
  5. Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 8 minut, tedy celkem 16 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily a nakrájej knedlíky režnou nití. Guláš podávej s knedlíky a na plátky nakrájenou červenou cibulí.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *