První vánoční cukroví: vanilkové rohlíčky, linecké a perníčky

První vánoční cukroví: vanilkové rohlíčky, linecké a perníčky

Vanilkové rohlíčky jako od babičky nebo naopak pro úplné začátečníky. Linecké cukroví lepené s marmeládou nebo třeba medové perníčky. Bez těchto čtyř základních receptů na cukroví by neměl první advent začít. Souhlasíte?

Vanilkové rohlíčky

Na 2 plechy

Příprava: asi 30 minut + odležení

 

Co na rohlíčky?

280 g  hladké mouky (Babiččina volba na křehké pečivo)

200 g másla (máma spíš používá heru)

100 g moučkového cukru + na obalení

1 vanilkový cukr

120 g namletých vlašských ořechů

 

Jak na to?

  1. Prosej mouku, do ní přidej změklé máslo nebo heru, cukry a začni vypracovávat těsto. Máma to dělá zásadně rukama. Když už těsto vypadá jako větší kusy drobenky, zapracuj ořechy. Propracuj, dokud těsto nebude hladké a držet pohromadě. Pak ho přendej do igelitového svačinového sáčku a nech alespoň 24 hodin v ledničce odpočívat.
  2. Těsto vyndej, odřízni si část a vyválej z něj váleček o průměru asi 2 cm. Nakrájej po 1 cm dílky. Ty v rukách (přes dlaně) ještě vyválej malý váleček a z něho pak vytvaruj rohlíček. Přendej na plech vyložený pečicím papírem a peč v předehřáté troubě při 160°C asi 10 minut. Nesmí se lepit k papíru a zlehka zrůžoví. Ještě teplé rohlíčky obal v moučkovém cukru.
  3. Rozležené rohlíčky jsou nejlepší, přendej je do krabice od bot nebo do uzavíratelného boxu a nech je asi 14 dní odpočívat v chladu.

 

Mandlové vanilkové rohlíčky

Na 2 plechy

Příprava: 30 minut + odležení

 

Co na rohlíčky?

200 g hladké mouky

80 g jemně namleté celozrnné špaldové mouky

220 g másla pokojové teploty

100 g moučkového cukru + na obalení

semínka z vanilkového lusku

120 g namletých mandlí

 

Jak na to?

  1. Prosej obě mouky do mísy, přidej změklé máslo, cukr, semínka z vanilkového lusku a vypracuj „drobenkové“ těsto. Poté do něj ještě zapracuj jemně namleté mandle. Vypracuj hladké těsto, přendej ho do potravinářského sáčku a nech přes noc v chladu odpočinout.
  2. Odpočinuté těsto vyválej na válečky o průměru asi 2 cm (můžou být i větší, když budeš mít strach, že by se ti lámaly) a rozkrájej je na 1 cm velké dílky. Z nich v dlaních vyválejte vždy malý váleček, a z něj pak ohni rohlíček.
  3. Rohlíčky přendej na plech vyložený pečicím papírem a pečte je (ideálně v páře) v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut. Pokud nemáš chytrou troubu jako my (máme Electrolux), pak stačí dát rendlík s vodou na dno trouby. Rohlíčky budou ještě křehčí! Že jsou hotové poznáš tak, že se nelepí k papíru a zlehka zrůžoví.
  4. Lehce zchladlé rohlíčky obal v moučkovém cukru. Přendej je do krabice od bot a nech je alespoň 14 dní rozležet v chladu.

 

Linecká kolečka a rybičky s marmeládou

asi 2 plechy

příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení

Co na linecké cukroví?

170 g másla

70 g moučkového cukru + na posypání

1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

2 žloutky

kůra z ½ bio citronu (bez chemického ošetření)

210 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

marmeláda (rybízová, malinová nebo třešňová)

 

Jak na to?

  1. Máslo pokojové teploty utři s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidej žloutky, kůru z citronu a nakonec prosátou mouku. Vypracuj hladké těsto, přendej jej do svačinového sáčku a nech ho ideálně 24 hodin uležet v chladu.
  2. Poté těsto vyválej na nepřilnavé ploše na plát silný 2 mm. Nepodsypávej moukou, pokud se ti těsto lepí, raději jej vyválej mezi dvěma pečícími papíry. Vykroj libovolné tvary a v polovině z nich vykroj ještě malá kolečka, srdíčka či hvězdičky. Peč na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeným zlehka sádlem a peč v předehřáté troubě při 180°C dorůžova, asi 10 minut. V horkovzdušné troubě peč při 160°C.
  3. Ještě teplé cukroví s vykrojeným vnitřkem posyp moučkovým cukrem. Nech vychladnout a teprve poté slepuj jednotlivé díly marmeládou. Přendej do krabice na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké. Počítej, že to zabere tak 2 až 3 týdny.

 

Medové perníčky s bílkovou polevou

asi 3 plechy

příprava: 60 minut + odležení těsta (ideálně přes noc)

 

Co na perníčky?

250 g hladké mouky

250 g hladké špaldové mouky

1 prášek do perníku

1 lžička nadrceného koření (hřebíček, badyán, skořice)

1 vrchovatá lžíce holandského kakaa

3 lžíce másla (pokojové teploty)

2 větší žloutky + 1 na potření upečených perníčků

3 lžíce medu

asi 2 lžíce rumu (tuzemáku) podle chuti

 

Co na bílkovou polevu?

1 bílek

150 g moučkového cukru

1 lžíce šťávy z citronu

P.S. můžeš použít i gelové barvy (např. Wilton) dle libosti…

 

Jak na to?

  1. Všechny suroviny na těsto postupně vlož do mísy od robota a vypracuj těsto. Pokud se s těstem budeš dělat ručně, měj trpělivost, potrvá pár minut než bude hladké, až elastické. Hotové těsto přendej do potravinářského sáčku a nech ideálně přes noc v chladu odpočívat. Bílky si přendej například do zavírací zavařovací sklenice a uchovávej je v chladu.
  2. Druhý den nech těsto povolit v pokojové teplotě. Pak jej rozválej na nepřilnavém povrchu. Můžeš použít pracovní plochu v kuchyni nebo silikonovou podložku. Pokud budeš podsypávat moukou, může se stát, že se bude těsto drolit.
  3. Z těsta vyválej tenký plát asi 0,5 mm a vykrájej různé tvary, ty přendej na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky peč v předehřáté troubě při 170°C dozlatova, asi 8 minut. Upečené perníčky potři vyšlehaným žloutkem, budou se krásně lesknout.
  4. Hotové perníčky ozdob bílkovou polevou. Tu si připravíš tak, že (ideálně elektrickým šlehačem) vyšleháš bílek, moučkový cukr a šťávu z citronu. Poleva musí být lesklá a táhnout se. Vezmi si zdobící sáček, ustřihni tenkou špičku a zdob perníčky dle libosti. Můžeš je jíst hned nebo uložit do v uzavřené krabici na suché a chladnější místo. Do Vánoc se ještě víc rozleží.

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *