Ořechová kolečka s kávovým krémem jsou tu!

Ořechová kolečka s kávovým krémem jsou tu!

Vedle plněných ořechů a vanilkových rohlíčků patří tohle vánoční cukroví mezi moje nejoblíbenější. Málokdy čekám, až se uleží, je měkké téměř hned, zvlášť, když je slepované moka náplní.

Aby bylo jasno. Ano, mám krásné cukroví. To díky naší mamině. Ona každý rok předem plánuje, vytahuje naše staré rodinné recepty a zadělává těsta. Na tuny. Doslova. Někdy je nezastavitelná. Moje zásluha v tomto případě je taková, že s ní zajedu na nákup, že jí pomůžu hníst těsta (v robotu) a že vyloupu (spolu s Theou) kila a kila vlašských ořechů. A když mě pustí k samotnému pečení, je to zázrak. Nechává na mě perníčky a cukroví na poslední chvíli. Ale když mám chuť, udělám si podle jejích receptů cukroví třeba i v létě. A vy můžete taky…

 

Ořechové cukroví s moka náplní

Na 2 plechy

Příprava: 1 hodina + odležení

 

Co na cukroví?

250 g změklého másla

90 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

3 žloutky

100 g namletých vlašských (nebo pekanových) ořechů

kůra z 1 citronu

330 g hladké mouky (může být i špaldová)

100 g čokolády Lindt Excellence 70% na ozdobu

100 g vlašských (nebo pekanových) ořechů na ozdobu

 

Co na moka náplň?

150 g změklého másla

150 g moučkového cukru

2 lžičky silné turecké kávy

1 lžička tuzemáku (nemusí být)

 

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Změklé máslo utři s cukry, žloutky a namletými ořechy. Přidej kůru z citronu a prosátou mouku. Vypracuj hladké těsto a nech ho do druhého dne v chladu uležet. Ideálně přes noc.
  2. Na lehce pomoučněném válu nebo pracovní ploše vyválej těsto asi 3 mm silné a vykrajuj kolečka. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč v předehřáté troubě při 150°C asi 15 minut.
  3. Cukroví nech vychladnout. Mezitím si připrav moka krém. Máslo utři s moučkovým cukrem a přefiltrovanou kávou a tuzemákem. Čokoládu rozpusť ve vodní lázni.
  4. Kolečka k sobě slepuj moka krémem a navrchu je lžičkou ozdob rozpuštěnou čokoládou a oříškem. Nech zatuhnout. Cukroví přendej do krabice a nech v chladu a suchu odpočívat do Vánoc.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *