Jak na ihned měkké vánoční perníčky

Jak na ihned měkké vánoční perníčky

Snadné těsto, zdravější varianta s celozrnnou moukou a krásně se lesknou. Takové jsou tyto perníčky. Vánocemi provoněné a naprosto dokonale měkké, hned.

Na blogu už jeden recept na perníčky mám, ale hrozně dlouho trvá než se těsto vypracuje. A tak jsem zkusila jinou variantu. Recept, který je pro úplné začátečníky i pro ty, co nemají moc času a chtějí jít do jistoty. Navíc klasickou hladkou mouku nahrazuje hladce špaldová mouka a část cukru nahrazuje med, takže jsou sladké tak akorát. I když sníte třeba 10 perníčků najednou, buďte naprosto v klidu. Jsou Vánoce!

 

Vánoční perníčky

Na 4 plechy

Příprava: 1 hodina + odležení těsta

 

Co na perníčky?

100 g másla

4 lžíce medu

400 g hladce namleté špaldové mouky (používám Babiččina volba)

160 g moučkového cukru

2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátu)

1 lžíce perníkového koření (mletá skořice, badyán, hřebíček, špetka zázvoru)

1 lžíce kvalitního kakaa (používám od Lindt)

1 vejce

 

Co na bílkovou polevu?

1 bílek

150 g moučkového cukru

pár kapek citronové šťávy

 

Co na potření?

1 vejce

troška kakaa

 

Jak na to?

  1. V hrnci rozehřej máslo spolu s medem, jen rozpusť, nesmí se vařit. Odstav a nech trošku vychladnout. Mezitím odvaž a prosej suché ingredience do mísy od robota. Přidej vejce a rozpuštěné máslo s medem. Vypracuj hladké těsto.
  2. Těsto ještě propracuj prsty, rozděl jej na dvě poloviny a zabal do potravinářské fólie. Nech ho v ledničce do druhého dne odpočinout. Můžeš ho tam klidně nechat i pár dnů.
  3. Poté těsto vyválej na tenký plát a vykrajuj libovolné tvary. Troubu předehřej na 150°C a peč asi 12 minut. Ještě horké je potři vyšlehaným vejcem s troškou kakaa.
  4. Perníčky nech vystydnout a poté je zdob bílkovou polevou. Tu si připravíš tak, že vyšleháš bílek, postupně přidáváš moučkový cukr a šťávu z citronu. Poleva je krásně hladká a lesklá.

Zkuste taky zimní máslové perníčkové sušenky, recept najdete tady

2 Comments
  1. Vynikajuce, piekla som len s tym medom, bez kvapky cukru, a so spaldovou celozrnnou hladkou mukou, a su vynikajuce, fakt:)

    1. Děkujeme moc za zprávu! Určitě vyzkoušíme a vám přejeme krásné Vánoce:-)

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *