3x TOP máslové vánoční cukroví

3x TOP máslové vánoční cukroví

Máslo jako základ vánočního cukroví nic nenahradí. Má specifickou vůni, strukturu a chuť. Miluju ho, přiznávám se dobrovolně. Stejně tak si ulítávám na těchto třech receptech. Ať už se pustíte do máslových kytiček s kandovanou třešní, máslových stromečků s kokosem nebo třeba máslových sušenek, rozhodně neuděláte chybu. Rozdělte je do malých sáčků a dejte jako vánoční dárek učitelkám, kamarádkám, rodině…

Máslové kytičky s ořechy

4 plechy

příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení

Co na máslové kytičky?

250 g másla

90 g moučkového cukru

1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

3 žloutky (velikost vajec M)

kůra z 1/2 citronu (bez chemického ošetření)

330 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

Co na dokončení?

1 bílek

namleté vlašské ořechy (nebo nastrouhaný kokos) – 50g

marmeláda (rybízová, malinová nebo třešňová)

kandované třešně (nebo čokoládové čočky)

Jak na to?

  1. Máslo pokojové teploty utři s cukry, žloutky a kůrou z citronu. Přidej mouku a vypracuj těsto. Rozděl ho na dvě poloviny a ty přendej do svačinového sáčku a nech 24 hodin, nejméně však přes noc, uležet v chladu.
  2. Předehřej troubu na 170°C, horkovzdušnou troubu na 160°C. Poté vyválej na nepřilnavém povrchu z těsta plát silný asi 3 mm a vykrajuj kytičky. Do poloviny z kytiček vykroj ve středu kolečka. Peč na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeném troškou sádla do růžova, asi 10 minut.
  3. Mezitím si připrav si bílek a ořechy. Do bílku jdeš trošku vody a rozšlehej vidličkou. Upečené kytičky s kolečkem potři z vrchní části vyšlehaným bílkem a ponoř do misky s namletými ořechy. Kytičky poslepuj marmeládou a ozdob kandovanou třešní. Ulož do krabice na suché a chladné místo a nech do Vánoc rozležet. Zabere to 14–21 dní, ale už po týdnu bývají měkké.

Máslové cukroví s kokosem

2 plechy

příprava: 30 minut + 24 hodin na rozležení

Co na máslové cukroví s kokosem?

125 g másla

40 g moučkového cukru

1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

1 velký žloutek

kůra z ½ citronu (bez chemického ošetření)

160 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

Co na dokončení?

1 bílek

100 g moučkového cukru

1 lžíce citronové šťávy

nastrouhaný kokos (tady stačí asi 50 g)

Jak na to?

  1. Máslo pokojové teploty utři s cukry, žloutkem a kůrou z citronu. Přidej mouku a vypracuj těsto. Přendej ho do svačinového sáčku a nech 24 hodin, nejméně však přes noc, uležet v chladu.
  2. Předehřej troubu na 170°C, horkovzdušnou troubu na 160°C. Poté vyválej na nepřilnavém povrchu z těsta plát silný asi 3 mm a vykrajuj stromečky a hvězdičky. Peč je na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeném troškou sádla do růžova, asi 10 minut.
  3. Mezitím vyšlehej bílkovou polevu z bílku, moučkového cukru a šťávy z citronu tak, aby byla lesklá a trošku se táhla. Polevou ozdob vrchní část upečeného cukroví a zasyp nastrouhaným kokosem. Ulož do krabice na suché a chladné místo a nech do Vánoc rozležet. Vydrž 14-21 dní, ale už po týdnu bývají měkké.

Vánoční máslové sušenky

asi 40 sušenek

příprava: 40 minut + 1 hodina na odležení těsta

 

Co na vánoční sušenky?

400 g hladké mouky (ideálně špaldové)

150 g třtinového cukru

1 vanilkový  cukr (nebo 2 lžíce domácího)

kůra z 1 pomeranče

1 lžička mleté skořice

špetka soli

4 žloutky

250 g másla

Co ještě budeš potřebovat?

razítka na sušenky (my máme vánoční z Butlers)

pečící papír

Jak na to?

  1. V míse smíchej mouku s cukry, kůru z pomeranče, mletou skořici a špetku soli. Přidej žloutky a na kostky nakrájené máslo. Rukama nebo v robotu vypracuj těsto, aby bylo hladké a vláčné. Rozděl si ho na dvě části.
  2. Vlož těsto do svačinového igelitového sáčku a dej do chladu minimálně na jednu hodinu odpočinout. Předehřej troubu na 170°C, horkovzdušnou troubu na 160°C.
  3. Vyválej první část těsta na nepřilnavém povrchu (můžeš i trošku posypat vál nebo pracovní desku moukou) placku asi o 5 mm a vykrajuj razítky sušenky. Za pomoci plochého nože je přendej na plech vyložený pečícím papírem a peč dorůžova, asi 10 minut.
  4. Postupně pak ze zbytku těsta vykrajuj a peč další sušenky. Nech je vystydnout a teprve pak buď ulož do krabice a dej na suché a chladné místo odpočívat (14-21 dní) nebo je rovnou zabal do vánočních sáčků a daruj je pod stromeček.
2 Comments
  1. Akurat som urobila maslove kyticky. Vinaju…skvelo. chutia vyborne a su za 75 minut hotove aj pozlepovane. Ano….cesto lezalo od vcera cez noc v chlade.
    Dodrzala som vsetko podla navodu vynechala som len tu kandovanu ceresnu.

    Dakujem.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *