4 silvestrovské pomazánky na chlebíčky

4 silvestrovské pomazánky na chlebíčky

Tak co si letos udělat na Silvestra? Chlebíčky s pomazánkami. Máme pro vás hned čtyři tipy, jak rychle, snadno a hlavně s českou grácií připravit občerstvení, které může fungovat druhý den i jako vyprošťovák.

Na které pomazánky si z dětství pamatujete nejvíc? U nás to byla ta z uzené makrely nebo prostě rybičková. Pak vajíčková, česneková, křenová a nesměla chybět šunková pěna. A když se řeknou chlebíčky, pak vede klasika – hermelínové nebo s bramborovým salátem. Je toho tolik! Ale nejlepší pomazánka je vždycky ta, které se říká „ze zbytků“. Prostě smícháte, co vám doma zůstalo a to pak má teprve to správné grády. A takovou přesně najdete i tady!

Přejeme vše nej do nového roku. Ať je ten příští rok přesně podle vašeho gusta.

Hermelínová pomazánka

4 porce

příprava: 15 minut

Co na pomazánku?

1 šalotka

1 hermelín + na ozdobu

100 g dušené šunky vcelku

1 vejce

70 g pomazánkového másla

2 lžíce majonézy

sůl a pepř

petrželka

pečivo na podávání

Jak na to?

  1. Hermelín nakrájej na malé kousky. Smíchej s nadrobno nasekanou šalotkou, šunkou a natvrdo uvařeným vejcem.
  2. Vmíchej pomazánkové máslo a majonézu. Vše důkladně promíchej a teprve potom dochuť solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
  3. Podávej jako chlebíček na pečivu. Můžeš ještě ozdobit plátky hermelínu.

Pomazánka s nivou a kapií

4 porce

příprava: 10 minut

Co na pomazánku?

1 šalotka

1 niva (asi 125 g)

1 větší kapie

150 g pomazánkového másla

sůl a pepř

pečivo na podávání

Jak na to?

  1. Nadrobno nakrájenou šalotku smíchej v míse s rozdrobenou nivou, přidej na malé kostičky nakrájenou kapii a pomazánkové máslo. Utři v pomazánku.
  2. Dochuť solí a pepřem a podávej na pečivu.

Česneková pomazánka

4 porce

příprava: 10 minut

Co na pomazánku?

1 šalotka

150 g eidamu vcelku

100 g pomazánkového másla

6 stroužků česneku (nebo podle chuti)

sůl a pepř

pečivo na podávání

hroznové víno na ozdobu

Jak na to?

  1. Nadrobno nasekanou šalotku smíchej v míse s najemno nastrouhaným eidamem, přidej pomazánkové máslo a prolisovaný česnek. Utři v pomazánku a dochuť solí a pepřem.
  2. Podávej na pečivu a ozdob ještě rozkrojeným hroznovým vínem.

Vajíčková pomazánka (ze zbytků)

4 porce

příprava: 20 minut

Co na pomazánku?

5 vajec

1 šalotka

½ kapie

50 g dušené šunky vcelku

50 g eidamu vcelku

1 lžíce plnotučné hořčice

70 g pomazánkového másla

50 g majonézy

2 filety ančoviček

sůl a pepř

pečivo na podávání

Jak na to?

  1. Vejce uvař natvrdo, asi 9 minut. Poté je oloupej a nadrobno nakrájej, přendej do mísy.
  2. Přidej nadrobno nakrájenou šalotku, kapii a šunku. Vmíchej nastrouhaný eidam, hořčici, pomazánkové máslo a majonézy.
  3. Ančovičky nasekej a pak je přidej do mísy, vše utři v pomazánku. Dochuť solí a pepřem. Podávej na pečivu.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *