Tarte Tatin aneb Obrácený jablečný koláč

Tarte Tatin aneb Obrácený jablečný koláč

Znáte příběh francouzského obráceného koláče s jablky, kterému se jinak také říká Tarte Tatin? Bylo nebylo, jedna roztržitá hospodyně, slečna Tatin, zapomněla jednoho dne dát pod jablka těsto…

A tak ho dala na jablka a koláč pak obrátila. Tak vzniká legenda! Jenže, nikdo by asi o obráceném koláči nevěděl, nebýt Clauda Moneta. Ten si ho v hotelu Tatin et Terminus objednal jednou, pak ještě ráno k snídani a nakonec se stal pravidelným hostem, až získal od hospodyně recept. Po malířově smrti se pokoušeli koláč přejmenovat na Tarte Monet, to se ale evidentně neujalo. Receptů je hned několik, někdy se používá dokonce i listové těsto, podává se např. s crème fraîche nebo se zmrzlinou.

 

Obrácený koláč s jablky

1 forma o průměru 28 cm

příprava: 60 minut

Co na koláč?

2 až 3 větší jablka

šťáva z citronu na pokapání jablek

140 g másla pokojové teploty (100 g na těsto + 40 g na karamel) + na vymazání formy

180 g třtinového cukru (100 g na těsto + 80 g na karamel)

1 sáček vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

špetka skořice

1 vejce

50 ml smetany na šlehání

120 g hladké špaldové mouky (nebo 125 g hladké mouky)

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

vanilková zmrzlina na podávání

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C.  Jablka zbav jádřince, existuje taková vychytávka, vykrajovátko středu. Pak je i se slupkou nakrájej na kolečka. Pokapej je šťávou z citronu, ať zbytečně nezhnědnou.
  2. Změklé máslo utři s cukry a skořicí. Přidej vejce a vyšlehej do pěny. Prosej mouku s práškem do pečiva a postupně přidávej do těsta. Nakonec přidej smetanu a ještě prošlehej.
  3. Vezmi si větší pánev, zahřej ji, dej do ní 40 g másla, přidej 80 g cukru a nech zkaramelizovat, sem tam zamíchej. Jakmile zhnědne, odstav a v pánvi do karamelu obal jablka.
  4. Formu vymaž máslem a vylož pečicím papírem, ať hezky přilne k okrajům. Dno vylož jablky a navrch rozprostři těsto. Peč dozlatova, asi 35 minut. Že je koláč hotový opět poznáš zapíchnutím špejle. Pokud po vytažení zůstane suchá, můžeš koláč vyndat z trouby.
  5. Koláč nech trošku vystydnout na mřížce a pak ještě teplý opatrně vyklop na tác. Obrať a podávej třeba s vanilkovou zmrzlinou.
One Comment
  1. Dobrý den,
    natvrdlé dotazy ode mne: jablka klást v jedné vrstvě? jak široké plátky – cca…? Po vyjmutí z trouby a ´vychladnutí vyklopím a obrátím ? Prostě nohama vzhůru?
    Děkuji moc za info…Bára

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *