4 zimní polévky, které vás zaručeně zahřejí

4 zimní polévky, které vás zaručeně zahřejí

Co spojuje cibulačku, zelňačku, fazolovou a drštkovou polévku? Domácí silný vývar. Ať už se pustíte do klasiky ze slepice, kuřete nebo z hovězích kostí, neuděláte chybu. Ty naše babičky moc dobře věděly, proč táhnou vývar každý den. Zahřeje a dodá potřebnou energii! A co ještě nesmí chybět? Kořenová zelenina, cibule, česnek a koření… Dáte si?

Pečený kuřecí vývar

Asi na 1 l vývaru

Příprava: 7 hodin

Co na vývar?

4 kuřecí skelety (nebo vykostěné 1 kuře)

2 mrkve

2 petržele

½ menšího celeru

2 malé cibule

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

1 lžička soli

4 snítky tymiánu

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Na plech vylož kuřecí maso, očištěnou zeleninu a rozkrojenou cibuli. Vlož do trouby a peč dozlatova, až hodinu. Poté přendej do většího hrnce a přidej bobkové listy, nové koření, pepř, sůl a tymián.
  2. Zalij studenou vodu tak, aby vše bylo ponořené. Výpek na plechu shrň do hrnce taky, můžeš i vypláchnout vodou a přelít do hrnce. „Táhni“ při nízké teplotě klidně i 6 hodin. Čím déle, tím lépe.
  3. Pak slij vývar, zeleninu vyhoď a maso ober. Vývar můžeš použít hned nebo ho dát do studený do uzavíratelné skleničky a nechat v ledničce 2 dny. Můžeš ho i přelít do uzavíratelných sáčků a nechat zamrazit.

TIP: Stejně připravíte i hovězí vývar z kostí.

Francouzská cibulačka

4 porce

Příprava: 40 minut

Co na cibulačku?

6 růžových cibulí

3 lžíce přepuštěného másla + na bagety

(nebo mix olivového oleje a másla)

1 lžíce třtinového cukru

sůl a pepř

6 snítek čerstvého tymiánu

2 bobkové listy

200 ml suchého bílého vína

1 l slepičího nebo kuřecího vývaru

1 francouzská bageta

200 g sýru Gruyère

Jak na to?

  1. Oloupej cibule, rozpul je a nakrájej na tenké plátky. V hrnci rozehřej přepuštěné máslo. Cibuli restuj při nižší teplotě do hněda, občas ji zamíchej.
  2. Vmíchej cukr a nech cibuli zkaramelizovat. Poté přidej sůl, pepř, 3 snítky tymiánu, bobkové listy a zalij vínem. Zredukuj a pak zalij vývarem. Vař asi 20 minut.
  3. Mezitím bagety nakrájej na větší plátky a orestuj je na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Přendej je na plech, navrch rozděl zbývající tymián a zasyp nastrouhaným sýrem. Plech dej do trouby na horní gril a peč při 200°C, dokud se sýr nerozteče.
  4. Hotovou cibulačku ještě dochuť solí a pepřem. Rozděl do misek a při podávání ozdob zapečenými bagetami.

Fazolová polévka

4 porce

Příprava: 40 minut + namáčení a vaření fazolí

Co na fazolovou polévku?

300 g bílých fazolích

1 lžíce vepřového sádla

1 cibule

1 stroužek česneku

1 lžíce rajského protlaku

1 lžíce sladké (nebo pálivé) papriky

2 lžíce hladké mouky

1,2 l slepičího (nebo kuřecího) vývaru

2 bobkové listy

sůl a pepř

petrželka

chléb na podávání

Jak na to?

  1. Fazole propláchni a namoč do vody přes noc. Pak podle potřeby ještě dolij vodu, přidej trošku soli a vař je doměkka, každé luštěniny se vaří jinak dlouho, chce to kontrolovat. Slij je a nech stranou.
  2. Na sádle orestuj nasekanou cibulku. Přidej nasekaný česnek, restuj. Poté vmíchej protlak a zase orestuj. Sniž teplotu, zapraš to moukou a za stálého míchání vytvoř jíšku, restuj asi minutu. Přidej papriku, nech ji v jíšce rozpustit, přidej bobkové listy, zalij studeným vývarem a zvyš teplotu.
  3. Jakmile začne polévka vřít, zase sniž teplotu, vmíchej uvařené fazole, dochuť solí a pepřem a vař nezakryté asi 20 minut. Nakonec přidej nasekanou petrželku a podávej třeba s chlebem.

Tip: Do fazolové polévky se hodí i brambory. Oloupej je, nakrájej do kostičky a dej je do polévky hned po zalijí vývarem, aby se stihly uvařit doměkka.

Zelňačka s klobásou

4 porce

Příprava: 60 minut

Co na zelňačku?

2 cibule

2 lžíce vepřového sádla

1 lžička drceného kmínu

3 lžíce hladké mouky

3 lžičky sladké papriky

1 l hovězího vývaru

200 g čerstvého zelí

4 brambory typu B

300 g sladko-kyselého zelí

2 bobkové listy

cukr a lák ze zelí na dochucení

sůl a pepř

2 pikantní poloměkké klobásky

zakysaná smetana (nemusí být)

chléb na podávání

Jak na to?

  1. Cibuli nadrobno nasekej. Rozehřej v hrnci sádlo, orestuj cibuli. Přidej kmín, po chvilce moukou a restuj za stálého míchání, dokud nebudeš mít světlou jíšku. Pak teprve vmíchej papriku, orestuj, přidej bobkový list a zalij studeným vývarem. Pořádně promíchej.
  2. Nakrájej zelí na nudličky, brambory oloupej a nakrájej na menší kousky. Přidej do polévky. Vař asi 10 minut a potom přidej sterilizované zelí, lák si slij stranou. Vař dalších 10 minut do měkka.
  3. Zelňačku dochuť lžičkou cukru a podle potřeby lákem ze zelí. Osol a opepři. Nakonec přidej do polévky na plátky nakrájenou orestovanou klobásku, nech prohřát. Můžeš podávat se zakysanou smetanou a chlebem.

Dršťková polévka

4 porce

Příprava: 3 hodiny vaření drštěk + 45 minut vaření polévky

 Co na dršťkovou polévku?

1 kg syrových hovězích drštěk

2 sáčky sušené majoránky (12 g)

600 ml hovězího vývaru (recept najdeš zde)

600 ml vývaru z drštěk

2 lžíce vepřového sádla

2 cibule

4 stroužky česneku

2 lžíce hladké mouky

1 lžíce sladké papriky

sůl a pepř

chléb na podávání

Jak na to?

  1. Hovězí dršťky pořádně propláchni pod tekoucí vodou, přendej je do hrnce a zalij vodou. Přidej dvě hrsti sušené majoránky, dršťky nebudou při vaření tolik cítit. Vař 20 minut. Poté slij dršťky, propláchni je horkou vodou a opět je vlož do hrnce, zalij vodou a přidej už jen jednu hrst majoránky. Vař dalších 20 minut. To opakuj ještě jednou. Po třetím propláchnutí vař dršťky s hrstí majoránky doměkka, asi 2 hodiny.
  2. Uvařené dršťky sceď, vývar si schovej do polévky. Dršťky nech vychladnout, pak je nakrájej na menší proužky. Na sádle orestuj nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova (obdobně jako na guláš, recept zde), přidej plátky česneku, zlehka orestuj a zapraš hladkou moukou. Vše ještě orestuj, vmíchej sladkou papriku a zalij postupně za stálého míchání hovězím vývarem a nakonec vlij vývar z drštěk. Dochuť solí a pepřem a dvěma hrstmi sušené majoránky. Přidej uvařené a nakrájené dršťky a vař 30 minut. Podávej s pečivem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *