Jak na vepřový řízek s bramborovým salátem

Jak na vepřový řízek s bramborovým salátem

Co by mělo přijít na řadu po Holanďáku? Klasický vepřový řízek s bramborovým salátem tak, jak jej dělá můj chef u sebe v UJP jídelně. Prostě tradičně!

Vzpomínám si, jak jsem se jednou Honzy Punčocháře ptala na fígle na smažené řízky. Dal mi jich hned několik, ale co se u nás doma i v jídelně fakt ujalo, bylo „dojetí“ vepřového řízku na chlebu v troubě. Kuřecí to rozhodně nepotřebuje, ale když máte flákotu masa, třeba krkovičku nebo maso s kostí, pak se často uvnitř řízek pořádně neudělá a trojobal je dost připálený. Jak tedy na to? Řízky smažte v hlubší pánvi ponořené v sádle, přepuštěném másle nebo fritovacím oleji. Troubu předehřejte na 100°C, plech vyložte plátky chleba a navrch rozložte smažené řízky. Vložte do trouby a nechte ještě asi 10 minut dojet. Řízky zůstanou krásně šťavnaté.

P.S. Ale než se pustíš do řízků, ze všeho nejdříve začni s bramborovým salátem, i když je v receptu až na druhém místě. Nejlepší je přes noc v chladu uleželý…

Řízek s bramborovým salátem

4 porce

Příprava: řízek 40 minut a salát 70 minut + odležení

Co na řízek?

4 plátky vepřové krkovice (cca po 200 g)

sůl a pepř

hladká mouka na obalení

3 větší vejce + sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice a 2 lžíce smetany (12%)

domácí strouhanka na obalení

vepřové sádlo + fritovací olej (půl na půl) na smažení

chleba na podložení řízků

citron k podávání (nemusí být)

petrželka

Jak na řízek?

  1. Nakrájej si plátky krkovice, přes pevnou potravinářskou fólii je klouby prstů natluč. Maso osol, opepři a vetři sušený česnek.
  2. Připrav si trojobal. Krkovice obal nejdříve v hladké mouce, pak ve vajíčku vyšlehaným se solí, pepřem, hořčicí a smetanou. Nakonec maso obal ve strouhance.
  3. Řízky smaž ponořené v pánvi na mixu sádla s olejem dozlatova z obou stran. Přendej je na plech vyložený plátky chleba a nech dojít v troubě viz návod na začátku článku (při 100°C asi 10 minut).
  4. Řízky podávej s citronem, bramborovým salátem a nasekanou petrželkou.

Co na bramborový salát?

1 kg salátových brambor

3 mrkve

1/2 celeru

2 petržele

2 šalotky

asi 10 kyselých okurek

4 vejce natvrdo

9 lžic majonézy

1 lžíce plnotučné hořčice

sůl a pepř

Jak na bramborový salát?

  1. Brambory i se slupkou uvař na zkus. Podle velikosti se čas různí, mě to trvalo asi 40 minut. Slij a nech je vychladnout. Pak brambory oloupej a nakrájej na kostičky. Přendej je do větší mísy.
  2. Oloupej mrkve, celer a petržele, nakrájej na menší kostičky a uvař na zkus ve vodě. Poté je slij do cedníku, nech je okapat a vychladnout. Oloupané šalotky, okurky nadrobno nakrájej. Uvař vejce, oloupej a nakrájej na kostičky. Přidej do mísy a promíchej.
  3. Zlehka vmíchej majonézu, hořčici, dochuť solí a pepřem. Mísu přikryj potravinářskou fólií a nech salát v chladu ideálně přes noc uležet. Pak jej ještě promíchej a případně dochuť ještě solí a pepřem. Podávej s řízkem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *