Přivítejte krémovou kapustovou polévku

Přivítejte krémovou kapustovou polévku

Kapustu buď milujete nebo ji prostě nemusíte. Má specifickou chuť, strukturu a až moc připomíná zdravou zeleninu. Když jí schováte do polévky, sní to i děti, minimálně ty naše.

U nás doma je jakákoliv krémová polévka zjemněná smetanou vítána. Říz jí dává doma pečený a tažený vývar. Zasytí a zahřeje, zvlášť teď v únoru. A když ji navíc (nejen chlapům) naservírujete s krutými krutony ze slaniny a chleba, pak by jim to jako oběd nebo večeře mohlo stačit. My takhle děláme i květákový, hráškový, kukuřičný krém, ale co vám budeme povídat. Vždyť vy už všechny tyhle polévky z našeho blogu znáte a vaříte. Děkujeme!

Kapustová polévka

4 porce

Příprava: 45 minut

Co na polévku?

1 cibule

2 stroužky česneku

2 mrkve

1 petržel

1/3 celeru

4 středně velké brambory typu A, B

2 lžíce másla

2 lžíce oleje (např. řepkový)

1,2 l kuřecího (nebo slepičího) vývaru

1 kapusta

sůl a pepř

muškátový oříšek

200 ml smetany (33%)

orestované kostičky slaniny + krutony z chleba na podávání

Jak na to?

  1. Oloupej a nadrobno nakrájej cibuli a česnek. Očisti kořenovou zeleninu a brambory a nakrájej vše na menší kousky. V hrnci rozehřej máslo s olejem, ať se nepřipálí a orestuj cibuli. Pak přidej česnek, orestuj společně a nakonec do hrnce nasyp kořenovou zeleninu a brambory. Orestuj, ať se „zatáhnou“.
  2. Vše zalij vývarem, po 5 minutách varu přidej do polévky nahrubo nasekané listy kapusty. Vař do změknutí brambor a zeleniny, asi 15 minut. Poté odstav, přidej sůl, pepř, muškátový oříšek a vše rozmixuj v hladký krém. Nakonec dochuť smetanou a ještě prohřej, ať se chutě spojí.
  3. My kapustovou polévku podáváme s na pánvi orestovanými kousky anglické slaniny, můžou být restované na trošce oleje nebo na sucho. A s krutony ze staršího chleba. Ty obvykle dáme na plech, zakápneme troškou oleje a pečeme při 200°C dozlatova, sem tam promícháme.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *