Espresso tiramisu provoněné citronem

Espresso tiramisu provoněné citronem

Milujete nepečený kultovní italský dezert tiramisu? Zkuste tuhle variantu bez syrových žloutků, alkoholu, zato provoněnou sicilským citronem. Určitě vás mile překvapí!

Nebudu se tady přít s Italy, odkud přesně tiramisu pochází. Vím jen, že v překladu to znamená „Vytáhni mě nahoru“ a že existuje tolik receptů, že je za svůj život stoprocentně nevyzkouším. Pro mě osobně tiramisu je silné espresso, mascarpone a alkohol. Používá se amaretto, marsala, koňak, kávový likér, ale i grappa nebo rum. Já tentokrát nepoužila čistě z osobních důvodů žádný z nich. I tak je tento recept lahodný!

Mascarpone versus ricotta

Rozhodujete se mezi mascarpone a ricottou? Mascarpone je čerstvý a velmí jemný měkký sýr vyrobený z kravského mléka, přesněji smetany. Dá se sehnat i z buvolího mléka a to je opravdu luxus. Obsahuje více jak 50% tuku, proto se mascarpone skvěle hodí při cukrařině. Ricotta je obdobně jemná, ale víc připomíná tvaroh. Vyrábí se z kravské, ale i ovčí syrovátky a používá se hlavně jako náplň do těstovin. Jak mascarpone, tak ricotta se musí rychle spotřebovat, brzy se kazí!

Espresso tiramisu

Forma o velikosti 20 x 30 cm

Příprava: 30 minut + asi 8 hodin chladnutí

Co na tiramisu?

4 malé silné espressa + mléko (celkem asi 400 ml)

1 BIO citron

500 g mascarpone (nebo ricotty)

100 ml smetany na šlehání (33%)

5 lžic domácího vanilkového cukru

400 g dlouhých savojských piškotů (savoiardi)

1 lžíce kakaa holandského typu (máme od Lindt)

1 lžička mleté skořice

Jak na to?

  1. Nejdřív si připrav silné espresso, přelij ho do misky, kam se dají ponořit piškoty. Přilij mléko a promíchej. Citron omyj, osuš a kůru nastrouhej do nádoby na šlehání. Z půlky citronu do ní vymačkej šťávu. Přidej mascarpone, smetanu a cukr. Promíchej ručním šlehačem do hladkého krému.
  2. Připrav si formu. Piškoty namoč (nebo je můžeš pomocí lžíce pokapat), ale nerozmoč, do espressa a skládej těsně u sebe do formy. Navrch rozetři část krému. Opět zopakuj piškoty a zakonči krémem. Smíchej kakao se skořicí a přes sítko tiramisu směsí posyp. Přendej do chladu a nech ideálně 8 hodin odpočinout.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *