Espresso tiramisu provoněné citronem

Espresso tiramisu provoněné citronem

Milujete nepečený kultovní italský dezert tiramisu? Zkuste tuhle variantu bez syrových žloutků a alkoholu, zato provoněnou sicilským citronem. Určitě vás mile překvapí!

Nebudu se tady přít s Italy, odkud přesně tiramisu pochází. Vím jen, že v překladu to znamená „Vytáhni mě nahoru“ a že existuje tolik receptů, že je za svůj život stoprocentně nevyzkouším. Pro mě osobně tiramisu znamená silné espresso, mascarpone a alkohol. Používá se amaretto, marsala, koňak, kávový likér, ale i grappa nebo rum. Já tentokrát nepoužila čistě z osobních důvodů žádný z nich. I tak je tento recept lahodný!

Mascarpone versus ricotta

Rozhodujete se mezi mascarpone a ricottou? Mascarpone je čerstvý a velmi jemný měkký sýr, vyrobený z kravského mléka, přesněji smetany. Dá se sehnat i z buvolího mléka a to je opravdu luxus. Obsahuje více jak 50% tuku, proto se mascarpone skvěle hodí při cukrařině. Ricotta je obdobně jemná, ale víc připomíná tvaroh. Vyrábí se z kravské, ale i ovčí syrovátky a používá se hlavně jako náplň do těstovin. Jak mascarpone, tak ricotta se musí rychle spotřebovat, brzy se kazí!

Espresso tiramisu

forma o velikosti 20 x 30 cm

příprava: 30 minut + asi 8 hodin chladnutí

Co na tiramisu?

4 malá silná espressa + mléko (celkem asi 400 ml)

1 BIO citron

500 g mascarpone (nebo ricotty)

100 ml smetany ke šlehání 33%

5 lžic domácího vanilkového cukru

400 g dlouhých savojských piškotů (savoiardi)

1 lžíce kakaa holandského typu (máme od Lindt)

1 lžička mleté skořice

Jak na to?

  1. Nejdřív si připrav silné espresso, přelij ho do misky, kam se dají ponořit piškoty. Přilij mléko, promíchej a nech vychladnout. Citron omyj, osuš a kůru nastrouhej do nádoby na šlehání. Z půlky citronu do ní vymačkej šťávu. Přidej mascarpone, smetanu a cukr. Promíchej ručním šlehačem do hladkého krému.
  2. Připrav si formu. Piškoty namoč (nebo je můžeš pomocí lžíce pokapat), ale nerozmoč, do espressa a skládej těsně k sobě do formy. Navrch rozetři část krému. Opět zopakuj piškoty a zakonči krémem. Smíchej kakao se skořicí a přes sítko tiramisu směsí posyp. Přendej do chladu a nech ideálně 8 hodin odpočinout.
2 Comments
  1. Dobrý den,

    včera jsem tímto tiramisu pohostila návštěvu a všichni byli nadšeni – já taky :). Spotřebovala jsem asi jen 250g cukrářských piškotů a množství kávy s mlékem by mi stačilo zhruba poloviční, než uvádíte, ale to asi záleží na tom, jak moc se piškoty namáčí. Moc Vám děkuju za recept 🙂

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *