Zapečené brambory s tyrolskou šunkou a vejci

Zapečené brambory s tyrolskou šunkou a vejci

Jsem přesvědčená, že jste tyhle brambory už někdy a nějak zapékali. A pokud ne, pak jste na to určitě aspoň mysleli a chystali jste se je udělat. Spíš než cokoliv jiného, je to o krájení a vršení ingrediencí.

Jako u většiny receptů, které se zapékají, i tady platí, že není nic snadnějšího než všechno naskládat do pekáčku a pak už nechat troubu pracovat za vás. Žádné míchání, maximálně zakapání olejem. A všechny chutě se propojí! Já bych zapečené brambory mohla jíst furt. Třeba i ke snídani spolu s volským okem a propečenou slaninou, nebo tyrolskou šunkou…

Zapečené brambory

Forma na pečení o průměru 20 cm (2 až 4 porce podle velikosti)

Příprava: 1 hodina 10 minut

Co na brambory?

asi 12 brambor typu A, B

olivový olej

100 g anglické slaniny

2 malé cibule (nebo šalotky)

2 až 3 stroužky česneku

sůl a pepř

50 g parmazánu

šalvěj a rozmarýn

4 plátky tyrolské šunky

4 vejce

Jak na to?

  1. Omyj a osuš brambory, nakrájej je na tenké plátky, snaž se je nepřeříznout, ať drží tvar. Formu na pečení zakapej olivovým olejem a vyskládej k sobě nakrájené brambory. Předehřej si troubu na 180°C.
  2. Nakrájej slaninu na kostičky, oloupanou cibuli na tenké půlměsíčky a česnek na plátky. Rozprostři to ideálně mezi plátky brambor. Osol, opepři, zasyp nastrouhaným parmazánem, zakapej olivovým olejem a ozdob šalvějí a rozmarýnem.
  3. Peč v troubě, dokud brambory nezměknou, podle velikosti asi 50 minut. Můžeš ještě během pečení brambory trošku zakápnout olejem. Těsně před dopečením si na pánvi na upraž zvlášť tyrolskou šunku a volská oka „na hniličko“, ty jen zlehka osol a opepři. Servíruj s upečenými bramborami.
2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *