Drobenkový tvarohový koláč s rybízem

Drobenkový tvarohový koláč s rybízem

Likvidujete zásoby ovoce z mrazáku? Je krásný jarní den a vy přemýšlíte, co upéct k odpolednímu čaji, kávě nebo dětem na svačinu? Tento sypký, tvarohový koláč patří mezi naše nejoblíbenější!

Drobenka, tvaroh, rybíz. Trojka, které fandím už od malička. Vláčnost, vůně po citronu a lehce štiplavá kyselost ovoce. A přesto je tenhle koláč sladký tak akorát. Pokud ale nemáte doma rybíz, vůbec nezoufejte. Mezi top kombinace rozhodně patří i jahody a rebarbora. Nezapomeňte ani na meruňky nebo pak uprostřed léta maliny, ostružiny a borůvky. A v zimě přijde vhod sušené ovoce nebo koláč čistě jen tvarohový…

Tvarohový koláč s rybízem

Na 1 plech

Příprava: 80 minut

Co na těsto?

150 g studeného másla + na vymazání plech

3 hrnky hrubé mouky

¾ hrnku třtinového cukru

1 sáček kypřícího prášku (bez fosfátů)

Co na tvarohovou náplň?

500 g měkkého plnotučného tvarohu

2 vejce

¾ hrnku třtinového cukru

kůra z BIO citronu

1 hrnek plnotučného mléka

mražený rybíz (nebo třeba jahody, borůvky…)

Co na drobenku?

70 g másla

¾ hrnku hrubé mouky

½ hrnku třtinového cukru

Jak na to?

  1. Do mísy si nakrájej studené máslo na kostky, přidej mouku, cukr a prášek do pečiva. Ideálně prsty propracuj drobenkové těsto. Mělo by být sypké, ale lehce lepivé díky máslu. Troubu předehřej na 180°C.
  2. Připrav si tvarohovou náplň. V robotu utři tvarohy s vejci, cukrem, kůrou z citronu a mlékem v krém. Plech vymaž máslem, rovnoměrně rozprostři drobenkové těsto až do stran a prsty přimáčkni. Navrch rozetři tvaroh a ozdob mraženým ovocem.
  3. Nakonec si připrav drobenku z másla, mouky a cukru. Prsty propracuj a sypkou směs rozdrob na koláč. Peč dozlatova, asi 45 až 50 minut. Pak ho nech na mřížce vychladnout a teprve pak nakrájej.
3 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *