Rychlá zelená polévka na Zelený čtvrtek

Rychlá zelená polévka na Zelený čtvrtek

Bylinky, chřest, pórek, jarní cibulka a nesmí chybět ani kopřiva nebo hrášek. Taková je naše krémová polévka letošních Velikonoc.

Tyhle jarní svátky máme na Slepičárně spojené s kuřetem. Díky tomu, že kupujeme vždy celé, farmářské, zůstávají nám odřezky a z těch pečeme a dlouze táhneme vývar. A co s ním? Chuťově dotáhne jakoukoliv krémovou polévku. Pokud na Zelený čtvrtek nemáte plán na rychlý oběd nebo večeři, pak pro vás máme tento tip. A nejen na Velikonoce, dávejte si jí během jara i léta. Stačí vám vlastně zbytky a věci ze zahrádky.

Zelená polévka

4 porce

příprava: 20 minut

Co na polévku?

1 svazek chřestu (můžou být jen odřezky z bílého, zeleného)

½ pórku

1 svazek jarní cibulky

1 lžíce másla

olivový olej

sůl a pepř

1,2 l pečeného kuřecího vývaru

100 g mraženého hrášku (může být i čerstvý samozřejmě)

2 svazky kopřivy (nebo čerstvý špenát)

smetana ke šlehání 33% na zjemnění

čerstvě bylinky (libeček, tymián, majoránka, petrželka)

výhonky z hrášku na ozdobu

chléb na podávání

Jak na to?

  1. Zeleninu očisti a nakrájej na menší kusy. V hrnci rozehřej máslo s troškou olivového oleje. Zeleninu orestuj, zlehka osol a opepři. Zalij vývarem a nech asi 7 minut vařit. Pak přidej hrášek, nasekané kopřivy a ještě 5 minut povař.
  2. Polévku rozmixuj, zjemni smetanou, dochuť solí a pepřem podle potřeby a vmíchej nasekané bylinky. Část si nech na ozdobu. Minutku polévku prohřej a servíruj na talíře.
  3. Krémovou polévku ozdob bylinkami, já použila libeček a tymián a výhonky z hrášku. Zakapej olivovým olejem a podávej třeba s chlebem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *