3 recepty na Velikonoční pondělí: polévka, nádivka a pomazánka z vajec

3 recepty na Velikonoční pondělí: polévka, nádivka a pomazánka z vajec

Co jiného si dát ke slavnostnímu obědu než uzenou polévku a nádivku z kopřiv? A co bude následovat? Jasně, že pomazánka z vajíček od koledníků. Zkuste naší „ostrou“ verzi.

Už jste připravení na Velikonoční pondělí? Nejdřív obarvit vajíčka, pak nachystat sladké recepty na pondělní ráno, dát vařit vývar z uzeného masa a potom šup do trouby s nádivkou. A až vám domů přijdou z koledy, vezměte jim vajíčka natvrdo a připravte k večeři vajíčkovou pomazánku. Veselé Velikonoce vám všem přeje Slepičárna!

Jarní uzená polévka

4 porce

příprava: 3,5 hodiny + minimálně 12 hodin na namáčení krup

Co na vývar?

1 uzené vepřové koleno

1 mrkev

1 cibule

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

Co na polévku?

100 g krup

sůl

1 lžíce oleje

2 mrkve

4 menší brambory

1 l uzeného vývaru

uzené maso

100 g hrášku

2 vejce

hrst nasekané petrželky

hrst nasekaného libečku

hrst nasekané pažitky

hrst nasekaného medvědího česneku

pepř

Jak na to?

  1. Připrav si vývar. Do hrnce s vodou dej koleno a přiveď k varu. Nech vařit 30 minut, poté slij. Do hrnce dej novou vodu a vlož tam koleno. Přidej očištěnou a na menší kusy nakrájenou mrkev, rozpůlenou cibuli (menší můžeš nechat celou) a koření. Vař při nižší teplotě (jen se to táhne), asi 3 hodiny. Vývar si přeceď do hrnce. Z kolena ober maso, část půjde do polévky a část do nádivky.
  2. Kroupy namoč ideálně den dopředu do vody. Pak je propláchni a vař je v osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Potom slij a ještě propláchni. V hrnci orestuj na oleji na malé kousky nakrájenou mrkev, pak přidej nakrájené brambory a zalij vývarem. Osol a vař doměkka, asi 15 minut. Ke konci přidej uvařené kroupy, obrané maso, hrášek a vař přibližně 2 minuty. Pak vmíchej vejce, rozšlehej ho v polévce a nakonec přidej nasekané bylinky a dochuť podle potřeby solí a pepřem.

Tradiční velikonoční nádivka

4 porce

příprava: 3 hodiny i s vývarem

Co na nádivku?

1 kuřecí prsa

200 g předního telecího masa

200 g uzeného masa

1 mrkev

1 petržel

¼ celeru

koření na vývar (bobkový list, nové koření, celý pepř)

2 hrsti nasekaných kopřiv

hrst nasekaného medvědího česneku

hrst nasekaného libečku

hrst nasekané petrželky

hrst nasekané pažitky

200 g baby špenátu

2 jarní cibulky

12 toastových chlebů

300 ml smetany ke šlehání  33%

200 ml vývaru z masa

6 vajec (zvlášť žloutky a bílky)

sůl a pepř

máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy (může být i pečicí papír)

Jak na to?

  1. Uvař maso. Kuřecí, telecí a koleno dej do horké vody a vař asi 30 minut. Poté slij, přendej do čisté vody, přidej očištěnou a na menší kousky nakrájenou zeleninu a koření. Vař při nízké teplotě doměkka, asi 2 hodiny. Ze začátku sbírej pěnu z povrchu.
  2. Nasekej bylinky, baby špenát a jarní cibulky. Toastový chléb nakrájej na menší kostičky. Namoč je ve smetaně smíchané s vychladlým vývarem. Přidej žloutky, vše zelené, na menší kousky nakrájené maso, osol a opepři. Vyšlehej z bílků sníh a ten zlehka zapracuj do nádivky.
  3. Formu vymaž máslem a vysyp strouhankou. Dovnitř rozlož směs na nádivku. Peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 50 minut.

Pikantní vajíčková pomazánka

4 porce

příprava: 20 minut

Co na pomazánku?

4 vejce

100 g lučiny

100 g majonézy

1 lžíce plnotučné hořčice

2 jarní cibulky

4 ředkvičky

1 červená paprika (kapie)

2 filety ančoviček

sůl a pepř

pažitka

uzená chilli vlákna (koupíte je např. v Makro)

celozrnná bageta

olej na smažení topinky (může být i nasucho)

Jak na to?

  1. Uvař si vajíčka natvrdo, zabere to asi 7 minut. Zchlaď je ve studené vodě a pak oloupej. Nakrájej je na kostičky. Přendej do mísy, přidej lučinu, majolku a hořčici.
  2. Vmíchej nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ředkvičky a papriku. Do pomazánky rozetři ančovičky, dochuť solí a pepřem. Nakonec zlehka vmíchej nasekanou pažitku. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *