Upečte si farmářské kuře s rozmarýnem

Upečte si farmářské kuře s rozmarýnem

Kdykoliv jsme se vrátili z dovolené, máma nám upekla celé kuře a podávala ho s bramborovou kaší a okurkovým salátem. A s touhle tradicí pokračujeme u nás domy i my.

Recept se vám možná bude zdát moc jednoduchý, protože na tenhle oběd stačí jen pár surovin. Berte ho tedy spíš jako další inspiraci na jídlo, které vás stejně jako nás vrátí do dětství, na chalupu. Připomene vám šťavnaté maso, křupavou kůrčičku. Nadýchanou bramborovou kaši a tak akorát kyselý okurkový salát. A pak už jen řešte otázku: Stehno nebo prsíčko?

Pečené kuře na rozmarýnu

4 porce

příprava: 2,5 hodiny

Co na kuře?

1 farmářské kuře

sůl a čerstvě namletý pepř

olivový olej

4 snítky rozmarýnu

máslo

Co na bramborovou kaši?

500 g brambor varného typu A, B

sůl

100 g másla

250 ml plnotučného mléka

Co na okurkový salát?

2 okurky

sůl a čerstvě namletý pepř

1 lžíce kvasného octa 

1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce olivového oleje

voda

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 180°C. Osušené kuře přendej do pekáčku, osol, opepři, přidej olivový olej a rozetři po celém kuřeti. Přidej rozmarýnové větvičky, dvě můžeš dát i dovnitř kuřete, stejně tak i máslo. Navrch pak přidej ještě dva kousky másla. Přiklop a peč v troubě ideálně 2 hodiny. Jakmile se ti začne kuře rozpadat, polij troškou šťávy , nech odklopené a peč dozlatova ještě 30 minut. 
  2. Mezitím si připrav kaši. Brambory oloupej, nakrájej na menší kousky, dej je do osolené vody a vař do měkka, asi 20 minut. Poté je slij, přendej do mísy do robota a začni šlehat metličkou. Postupně přidávej máslo a teplé mléko a šlehej do hladkého pyré.
  3. Nakonec se vrhni na okurkový salát. Okurky oloupej a nastrouhej do mísy. Do uzavíratelné zavařovačky dej trošku soli a čerstvě namletý pepř. Přidej ocet, cukr, olej a zalij studenou vodou. Uzavři a pořádně protřepej. Nalij do mísy s okurkou, promíchej a dej do ledničky vychladit než budeš podávat jídlo.
  4. Upečené kuře naporcuj. Na talíře rozděl kaši, maso a zalij šťávou z kuřete. Podávej s okurkovým salátem.  
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *