Na prázdniny s tvarohovým koláčem a letním ovocem

Na prázdniny s tvarohovým koláčem a letním ovocem

Není nic jednoduššího na světě, než upéct koláč! Stačí vám čerstvé ovoce, ingredience na lžíci nebo hrnek, trouba a pak pár strávníků, co to budou ochotní sníst. Miluju léto, miluju prázdniny a všechny ty dary od přírody.

Kdy jindy se také ládovat doma upečeným sladkým, než právě teď? Na špeky nemyslete, vždyť plavete, chodíte po lesích, po horách, možná jezdíte na kolech jako my ! A pak přijde ta chvilka regenerace pěkně s kávičkou, kakaem, domácí limonádou. Chvilka jen pro vás a vaši rodinu, kamarády. Pamatujte si, že koláče jsou vděčné, vždycky byly a budou, co si naše babičky pamatují a my se k tomuto životnímu moudru vracíme…

Tvarohový koláč s ovocem

1 forma na koláč o průměru 24 cm

příprava: 1 hodina

Co na koláč?

1 vejce

1 BIO vanilkový cukr

2 lžíce třtinového cukru

150 ml smetany ke šlehání (33%)

¾ hrnku polohrubé mouky (o objemu 250 ml) + na vysypání formy

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

2 lžíce oleje + na vymazání formy

Co na tvarohovou náplň?

250 g měkkého plnotučného tvarohu

3 lžíce třtinového cukru

kůra z 1 BIO citronu

ovoce na ozdobu (jahody, borůvky…)

Jak na to?

  1. Vyšlehej vejce spolu s cukry do hladkého žlutého krému. Poté postupně přidávej smetanu a mouku. Nakonec zlehka zapracuj prášek do pečiva a olej. Troubu předehřej na 180°C.
  2. Formu na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto rovnoměrně rozetři. Ve stejné nádobě si připrav tvarohovou náplň. Utři tvaroh s cukrem a kůrou z citronu. Dej navrch těsta.
  3. Ovoce rozděl na koláč, ten pak vlož do trouby a peč, dokud okraje nezezlátnou, asi 40 minut. I těsto uprostřed musí být upečené – to poznáš, když do koláče zapíchneš špejli, a ta po vytažení zůstane suchá. Nech trošku vystydnout na mřížce a poté podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *