Recept na nakládané houbičky nakyselo

Recept na nakládané houbičky nakyselo

K vínu, k sýrům, jen tak navečer. Hlavně, ať se „táhnou“, jsou oslizlé a kyselé. O čem je řeč? No přeci o nakládaných houbičkách.

Jaké houby používáte na zavařování? Nejlepší jsou ty nejmenší hříbky. A také malé lišky. Pevné, hladké a bez červíků. Ty si schovejte na tu nejlepší delikatesu, na nakládané houbičky na kyselo. Jak říká naše kamarádka Lucka, od které máme recept, nejlepší je si udělat kyselý nálev ve velkém. Nechat ho v chladné špajzce, a když přijdete s houbami z lesa, odlijte si nálev do hrnce, povařte je v něm a naložte. A tak to může pokračovat, dokud nebudete mít dost do zásoby na celou zimu.

Nakládané houbičky

na 1 kg jedlých hub

příprava: 30 minut + sterilování

Co na kyselé houbičky?

1 kg jedlých hub (ideálně hříbky, lišky)

500 ml vody

100 ml octa

6 bobkových listů

10 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

1 lžička hořčičných semínek 

1 lžíce soli

4 malé šalotky

Jak na to?

  1. Očisti houby, větší nakrájej, malinké nech celé. Do velkého hrnce nalij půl litru vody, přidej ocet, bobkové listy, nové koření, pepř, hořčičná semínka, sůl a na kolečka nakrájené šalotky. Přiveď k varu. Jakmile to v hrnci začne bublat, přidej houby a vař 5 minut, sem tam zamíchej. Nech trošku vychladnout.
  2. Mezitím si připrav čisté skleničky s uzavíratelnými víčky – mě to vyšlo na 6 menších zavařovaček. Naplň je houbami až po okraj a zalij lákem. Uzavři víčky a steriluj ponořené v hrnci s vodou při 80°C asi 20 minut. Nebo to udělej ještě snadněji. Vlož je víčky dolů do myčky a nech je “projet” programem s nejvyšší možnou teplotou. Nech je aspoň 2 týdny uležet. 
2 Comments
  1. Asi to tak jde taky, my je děláme s malinkou obměnou – houbičky obvaříme cca 5 minut v osolené vodě s přídavkem kyseliny citronové ( pro zachování hezké barvy), pak je volně nasypeme do skleničky a prokládáme malými cibulkami (pokud máme), anebo na dno vložime tlustý plátek (1 cm) větší cibule, pak zalijeme sladkokyselým nálevem na okurky (který máme celoročně připravený – tam už je všechno koření) a sterilujeme těch 20 minut při 80-ce. Nějvětší spotřeba bývá u konzumace alkoholu při posezení s přáteli …

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *