Recept na nakládané houbičky nakyselo

Recept na nakládané houbičky nakyselo

K vínu, k sýrům, jen tak navečer. Hlavně, ať se „táhnou“, jsou oslizlé a kyselé. O čem je řeč? No přeci o nakládaných houbičkách. Na těch nejlepších si pochutnáte u šumavské maringotky. 

Jaké houby používáte na zavařování? Nejlepší jsou ty nejmenší hříbky. A také malé lišky. Pevné, hladké a bez červíků. Ty si schovejte na tu nejlepší delikatesu, na nakládané houbičky na kyselo. Jak říká naše kamarádka Lucka, od které máme recept, nejlepší je si udělat kyselý nálev ve velkém. Nechat ho v chladné špajzce, a když přijdete s houbami z lesa, odlijte si nálev do hrnce, povařte je v tom a naložte. A tak to může pokračovat, dokud nebudete mít tolik dost zásoby na celou zimu. Nebo si na ně zajeďte rovnou na Škarez, na samotu, kde vám je ráno přinese pan táta Michal před šumavskou maringotku. Pokud porostou…

Prohlédněte si šumavskou maringotku i na www.sumavsko.cz/sumavska-maringotka

Nakládané houbičky

Na 1 kg jedlých hub

Příprava: 30 minut + sterilování

Co na kyselé houbičky?

1 kg jedlých hub (ideálně hříbky, lišky)

500 ml vody

100 ml octa

6 bobkových listů

10 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

1 lžička hořčičných semínek 

1 lžíce soli

4 malé šalotky

Jak na to?

  1. Očisti houby, větší nakrájej, malinké nech celé. Do velkého hrnce nalij půl litru vody, přidej ocet, bobkové listy, nové koření, pepř, hořčičná semínka, sůl a na kolečka nakrájené šalotky. Přiveď k varu. Jakmile to v hrnci začne bublat, přidej houby a vař 5 minut, sem tam zamíchej. Nech to trošku vychladnout.
  2. Mezitím si připrav čisté skleničky s uzavíratelnými víčky, mě to vyšlo na 6 menších zavařovaček. Naplň je houbami až po okraj a zalij lákem. Uzavři víčky a steriluj ponořené v hrnci s vodou při 80°C asi 20 minut. Nebo to udělej ještě snadněji. Vlož je víčky dolů do myčky a nech je “projet” programem s nejvyšší možnou teplotou. Nech je aspoň 2 týdny uležet. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *